Garantētajā atlīdzībā "Latvijas Krājbankas" klientiem izmaksāti 313,7 miljoni latu

No pērnā gada 29.novembra līdz trešdienai, 1.februārim, garantētā atlīdzība "Latvijas Krājbankas" klientiem izmaksāta 313,7 miljonu latu apmērā, kas ir 94% no kopējās valsts garantēto atlīdzību summas, aģentūrai BNS pavēstīja bankas "Citadele" Korporatīvo komunikāciju daļas vadītāja Ieva Prauliņa.

Viņa informēja, ka šajā laika periodā valsts garantēto atlīdzību ir saņēmuši 98 462 "Latvijas Krājbankas" klienti.

Pēc Prauliņas teiktā, lielākā daļa no izmaksātās summas jeb 84% ir izmaksāti ar pārskaitījumu uz klientu kontiem bankā "Citadele" vai jebkurā citā bankā.

Jau ziņots, ka pērn 29.novembrī ar bankas "Citadele" starpniecību sākās garantēto atlīdzību izmaksas "Latvijas Krājbankas" noguldītājiem – Latvijas valsts garantē "Latvijas Krājbankas" klientiem naudas izmaksu līdz 100 tūkstošiem eiro (70 280,40 latu). Likums paredz, ka klientiem tiesības saņemt šo naudu saglabāsies 60 gadu. Valsts garantētā atlīdzība attiecas uz visiem līdzekļiem – gan uz depozītiem, gan norēķinu kontiem, algu kontiem, krājkontiem, ieskaitot peļņas procentus, kas aprēķināti līdz 22.novembrim. Atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam nauda tiek izmaksāta latos.

"Naudu ir iespējams saņemt gan ar pārskaitījumu uz bankā "Citadele" atvērto kontu vai jebkuras citas bankas kontu, gan izņemot skaidrā naudā. Atgādinām, ka visa naudas summa tiek piešķirta vienā maksājumā. Līdz ar to nav iespējams daļu izņemt skaidrā naudā, bet daļu pārskaitīt uz bankas kontu. Atgādinām: ja cilvēks vēlas izņemt skaidrā naudā vairāk par 500 latiem, tas iepriekš obligāti ir jāpiesaka bankā "Citadele" vai tās mājaslapā, jo banka drošības apstākļu dēļ vienuviet netur pārāk lielas skaidras naudas summas," sacīja Prauliņa.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) rīcībā esošā informācija liecina, ka 99,8% no "Latvijas Krājbankas" klientu noguldījumiem iekļaujas garantētās atlīdzības apmērā, tādējādi klienti saņems savu noguldījumu pilnā apmērā.

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Rīgas apgabaltiesa "Latvijas Krājbanku" par maksātnespējīgu pasludināja pērn 23.decembrī.

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Svarīgākais