Latvijas pārstāve cilvēktiesību institūcijās neatbalsta Satversmes mainīšanu referenduma dēļ

Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Inga Reine neatbalsta Satversmes mainīšanu valodas referenduma spiediena dēļ un par priekšrocību uzskata Satversmes nemainīgumu jebkurā situācijā.

Reine otrdien notiekošajā diskusijā par Satversmi uzsvēra, ka uz Latvijas pamatlikumu skatās kā uz praktisku dokumentu, norādot, ka dokumentam zūd jēga, ja to nelieto ikdienā.

"Vai kodols ir mainīgs vai nemainīgs? Nekad nesaki nekad. Bet, kad runājam par Latviju kā neatkarīgu un suverēnu valsti, tad šis ir tas kodols, kas to nosaka. Tikko mainām kodolu, tā tas beidz pastāvēt un pārvēršas par kaut ko citu. (...) Vai mēs gribam pakļauties katrai provokācijai vai mēģinājumam mainīt kaut kādu iemeslu dēļ to, kas ir noteikts Satversmē? Tā es Satversmi nemainītu. Satversme ir Satversme," sacīja Reine.

Viņa uzskata, ka tā ir priekšrocība, ja Satversme paliek nemainīga jebkurā situācijā.

"Tā ir priekšrocība, kas ļauj tai palikt nemainīgai praktiski jebkurā situācijā. Ja būs cita valoda, tas jau būs kaut kas cits. Tas būs pielikums. Ja mēs to darām referenduma spiediena dēļ, tad diskusija pārvēršas par kaut ko citu, nevis par Satversmes kodolu," sprieda Reine.

Diskusiju "Satversme kā sabiedriskais līgums" rīko žurnāls "Jurista Vārds" sadarbībā ar Latvijas Universitāti. Diskusiju iniciējis gaidāmai referendums par Satversmes grozījumiem, kas paredz valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

Sarunā piedalās Saeimas Juridiskās komisijas deputāti un daudzi tiesību eksperti.