Vīķe-Freiberga aicina cilvēkus doties uz referendumu

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga aicina Latvijas iedzīvotājus doties uz referendumu par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai 18.februārī un izteikt savu viedokli par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, jo sagaidāms, ka daudzi spēki propagandēs pret to.

"Ja mūsu demokrātiskajā iekārtā ir savākti paraksti par.. šādu tautas virzītu likumdošanas iniciatīvu, mums tai ir jāpakļaujas, tā ir jārespektē," intervijā Latvijas Radio sacīja Vaira Vīķe-Freiberga.

Viņa aicināja cilvēkus doties uz referendumu un izteikt savu viedokli, lai arī Latvijai naidīgi spēki propagandē, ka tā būtu ūdens liešana caurā mucā.

"Latvijai būs propagandas uzbrukumi ne pa jokam, ja pietiekami liels skaits latviešu nebūs aizgājuši uz šo referendumu un pateikuši: "Mēs esam pret otru valodu kā valsts valodu Latvijā." Par to man nav ne mazāko šaubu," pastāstīja eksprezidente.

Viņa atzina, ka savā ziņā referendums par krievu valodas noteikšanu par otru valsts valodu ir naudas izšķiešana un principiāli nedrīkstēja noteikt, jo latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda ir nostiprināta Satversmē un pirms iestāšanās ES Latvijai arī izdevās pārliecināt starptautiskos partnerus par situāciju vienvalodībā un latviešu valodas priviliģēto statusu.

Vīķe-Freiberga norādīja ‒ tas, ka 20 gadu vēlāk par valodas jautājumu notiek referendums, savā ziņā ir ceļš atpakaļ. Taču, tā kā Latvija ir demokrātiska valsts un ir savākti nepieciešamie paraksti par šādu likumdošanas iniciatīvu, ir jārespektē un tai jāpakļaujas.

Jau vēstīts, ka 18.februārī notiks referendums par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai piešķirt valsts valodas statusu.

Lai grozījumi stātos spēkā, par tiem jānobalso vismaz 771 350 pilsoņiem.

Svarīgākais