Bauskas rātsnams beidzot ir gatavs

© Publicitātes foto

Bauskas atjaunotajā rātsnamā, ko atklāja 25. janvārī, jaunas mājas atradusi Bauskas dzimtsarakstu nodaļa un tūrisma informācijas centrs.

«Rātsnams ir nozīmīgs ikvienam Bauskas novada iedzīvotājam. Dažkārt saka, ka atjaunota ēka ir kā «zelta poga pie nodiluša Vecpilsētas mēteļa», tomēr tā ir Bauskas pilsētas vēsturiskās varenības apliecinājums un pirmais solis uz vecpilsētas atjaunošanu,» Bauskas novada domes priekšsēdētājs Valdis Veips pateicās visiem, kas ieguldīja darbu rātsnama rekonstruēšanā.

Par Bauskas nozīmi Zemgales mākslas attīstībā 16.–18. gs. pastāstīja arī Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, izceļot Bauskas varenību, vēsturisko un māksliniecisko vērtību. «Vēl ir daudz darāmā, tomēr uzsāktais darbs ir nozīmīgs,» norādīja I. Lancmanis. Tūrisma informācijas centra vadītāja Inese Turkupole-Zilpure informāja, ka tūrisma centrs darbu rātsnama telpās uzsāks februārī. Tūrisma sezonas atklāšana būs 4. maijā, kad ikvienam būs dota iespēja iepazīties ar projekta ietvaros izveidoto produktu Sver un mēri Bauskā. Katrs rātsnama apmeklētājs dažādās mērvienībās varēs gan nosvērties, gan nomērīties, kā arī saņemt sertifikātu ar mērījumiem.

Bauskas rātsnams celts 17. gs. sākumā, līdz 1740. gadam tas bija lielākais Kurzemes un Zemgales hercogistē un viens no lielākajiem Latvijā. 19. gadsimta otrajā pusē Bauskas rātei trūka līdzekļu rātsnama remontam, tādēļ 1852. gadā tika nojaukts bojātais tornis, 1871. gadā nojauca arī ēkas otro stāvu. Atlikušo daļu pārbūvēja un iznomāja veikaliem.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais