Latvijas Nacionāla bibliotēka nespēj cīnīties ar smakojošiem lasītājiem

Fotogrāfijai tikai ilustratīva nozīme © F64 Photo Agency

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) lasītājiem bieži ir jāsaskaras ar bezpajumtnieku sagādātajām neērtībām bibliotēkas telpās, atzīst LNB sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Egle.

Nav noslēpums, ka bibliotēkas nereti tiek izmantotas nevis kā vieta, kur lasīt un izņemt literatūru, bet gan kā vieta, kur bezpajumtniekiem glābties no ziemas sala. „Uz šejieni nāk kā uz vietu, kā uz siltām telpām, nevis kā uz bibliotēku,” atzīst I. Egle.

Jautāta, kā bibliotēku darbinieki cīnās ar šo problēmu, I. Egle atbild: „Ārā ar varu nevienu nedzenam. Ar cilvēkiem jārunā un tieši to mēs arī darām. Valsts ir apmaksājusi par attiecīgo darbinieku apmācīšanu, lai tie tiktu galā ar šādām situācijām. Ļoti bieži šīs neērtības sagādā bezpajumtnieki un cilvēki ar garīgiem traucējumiem”. No I. Egles puses bija jūtama līdzjūtība pret abām pusēm, bet konkrēta, efektīvāka plāna, kā izvairīties no šādas, lasītājiem nepatīkamas vides, nav. Atbildi par līdzīgu situāciju nepieļaušanu nākotnē Gaismas pilī portālam nra.lv I. Egle nespēja sniegt.

LNB mājas lapā iekšējos kārtības noteikumos skaidri norādīts, ka uzturēties bibliotēkā nehigiēniskā, sabiedriskai vietai nepiemērotā stāvoklī, kā arī traucēt lasītāju darbu ir aizliegts. Šādi noteikumi patiešām pastāv, bet mēs neesam necilvēki, tāpēc ārā nevienu nedzenam, bet lūdzam cilvēkus atstāt bibliotēkas telpas, nosaka I. Egle.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais