Brāļiem Dukuriem zelts, sudrabs un pateicības raksts

© F64 Photo Agency

Šodien brāļi Dukuri saņēma pateicības rakstus par medaļām Eiropas čempionātā skeletonā. Martins un Tomass Dukuri ir gatavi Pasaules čempionātam un plāno sasniegt augstus rezultātus.

Dukuri janvāra sākumā Eiropas čempionātā skeletonā Altenbergas trasē Vācijā izcīnīja dubultuzvaru - Martins zelta, bet Tomass sudraba medaļu. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis brāļiem vēl panākumus un veiksmi arī turpmāk: „Tas nav pirmais un, ceru, arī ne pēdējais brāļu Dukuru panākums skeletonā. Domāju, ka viņu talants un mērķtiecība ļaus sasniegt arī augstākas virsotnes gan Pasaules čempionātā, gan arī nākamajās Ziemas olimpiskajās spēlēs.”

Ministru prezidents norāda, ka dažādiem sporta veidiem ir svarīgs valsts atbalsts. „Siguldas trase kā olimpisko medaļu un citu čempionātu medaļnieku vieta nedrīkst atpalikt no mūsdienu prasībām,” uzsver V.Dombrovskis, atzīstot, ka jādomā par Siguldas trases attīstību, lai tā atbilstu visām jaunākajām prasībām.

Latvijas Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Einars Fogelis stāsta, ka tieši brāļu Dukuru darbs vasarā palīdzējis jaunajiem sportistiem Pasaules ziemas olimpiskajās spēlēs jauniešiem sasniegt tik labus rezultātus. „Jāsaka, ka tieši Dukuru darbs vasarā ne tikai atsevišķi, bet arī kopā ar jaunajiem sportistiem, un piemērs palīdzēja jauniešiem ziemas olimpiskajās spēlēs sasniegt labus rezultātus,” stāsta E.Fogelis, sniedzot krāsainas cepures kā talismanu un laba vēlējumus cīņai par pasaules kausu.

Brāļu sasniegumus atzinīgi novērtēja arī Latvijas Bobsleja federācijas viceprezidents Zintis Ekmanis, uzsverot brāļu Dukuru cīņas sparu un nepadošanos neveiksmēm. Kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretārs Mareks Gruškevics, raksturojot brāļu veikumu un attieksmi ar teicienu - ja tu gribi, tad tu vari, un arī dari.

Martins un Tomass Dukuri atzīst, ka viņu panākumu un darba novērtēšana ir liels stimuls, lai censtos arī nākotnē. „Pasaules kausa rezultātus ir grūti prognozēt, jo katra sacensība ir atsevišķs stāsts. Tomēr esam gatavojušies un ceram, ka viss notiks kā plānots,” stāsta Tomass Dukurs. Brāļu tēvs, treneris un menedžeris vienā personā Dainis Dukurs lepojas ne tikai ar dēlu rezultātiem skeletonā, bet arī tāpēc, ka viņi ir kārtīgi cilvēki. Martins un Tomass domā par attīstību, nevis uzvarām, aicinot arī jaunos sportistus panākumus sasniegt saviem spēkiem. „Viss atkarīgs no ieguldītā darba, nedaudz talanta un veiksmes. Ja tu daudz strādā, tad arī darba augļi būs gatavāki,” ir pārliecināts Tomass Dukurs. „Gribasspēks ir puse no uzvaras,” piebilst Martins Dukurs, norādot, ka labu rezultātu pamatā ir nopietns darbs un attieksme.

Darbā mēdz kļūdīties un ciest neveiksmes, tomēr brāļi uzsver, ka tieši neveiksmes rada divreiz lielāku motivāciju nākamajā reizē attaisnot cerības un pierādīt, ka tā bija tikai neliela kļūme. „Tu apzinies, ka tā nav tava vieta un gribi to vēl vairāk paradīt. Tas palīdz savākties un parādīt labāku sniegumu, veselīga sacensība ir nepieciešama,” stāsta Tomass Dukurs.

Par finansējumu, kas izriet no panākumiem, Martins domā, ka „tas ir apburtais loks, kamēr nav rezultātu, tikmēr nesaņem valsts finansējumu, bet ir grūti bez finansējuma sasniegt rezultātus. Tomēr uzskatu, ka sevi ir jāpierāda un jāizpilda visi kritēriji,”. Arī tēvs Dainis domā, ka vispirms sportistam sevi ir jāpierāda: „Viegli ir prasīt naudu un tērēt, bet pēc tam sportistam nav atdeves. Katrs rezultāts ir laba atskaite par darbu. Finansējums pēc panākumu sasniegšanas ir motivācija jaunajiem sportistiem cīnīties un tiekties uz augstākiem mērķiem un rezultātiem.”

Pārliecība, ka Sigulda ir vieta, kur dzīvo medaļas, liek ne tikai Ministru prezidentam, bet arī Dainim Dukuram domāt par sporta attīstību. „Kāpēc gan nesakoncentrēt labākos treneru, tehniķu spēkus un talantīgākos bērnus atbalsta centrā jeb akadēmijā? Tā būtu sistēma, kur strādā cilvēki ar lielu atbildības sajūtu un konkrētiem mērķiem. Palielinātos arī sportistu atdeve. Nepieciešama sistēma ne tikai skatam, bet arī reāliem darbiem,” ir pārliecināts Dainis Dukurs.

Martins Dukurs janvāra sākumā kļuva par trīskārtēju Eiropas čempionu skeletonā, bet viņa brālis Tomass Dukurs izcīnīja sudraba medaļu. Pirmo reizi Eiropas čempionātā Martins un Tomass Dukuri vienlaicīgi nopelnīja vietu uz goda pjedestāla. Eiropas čempionātos Martins Dukurs ir nepārspēts kopš 2010.gada, bet pagājušā gadā viņš kļuva arī par pasaules čempionu. Tomasa Dukura līdz šim labākais panākums kontinenta meistarsacīkstēs bija 3.vieta 2007.gadā.

Svarīgākais