Pētījumā atklājas, ka dārgākā apkure ir Liepājā un Siguldā

Šobrīd projektā "Karstie rēķini" visvairāk rēķini ir saņemti no lielajām Latvijas pilētām – Jūrmala, Liepāja, Valmiera, Jelgava, Sigulda un 70% no Rīgas, bet vismazāk rēķinu saņemts no Madonas, Alūksnes un Balviem. Pirmie rezultāti liecina, ka apkures cenas dažādās Latvijas pilsētās ir ļoti atšķirīgas.

Žurnālistes Ingas Spriņģes veidotais pētījums „Karstie rēķini” ir jauns žurnālistikas veids, kuru jau praktizē Amerikā. Tā uzdevums ir iesaistīt sabiedrību valstī notiekošajos procesos, vai šajā gadījumā, sākt analizēt par ko un kādu summu maksājam apkurei ziemas mēnešos.

„Viens no projekta mērķiem ir apkopot rēķinu summas un tās publicēt visiem pieejamā vietnē, mūsu mājas lapā rebaltica.lv. Lai sabiedrība redz, cik tad īsti maksāju es un kādu summu maksā mans kaimiņš par to pašu pakalpojumu. Šis projekts ir labs veids, kā iesaistīt sabiedrību un likt domāt par aktuālām problēmām. Jāatzīst, ka atsaucība ir negaidīti liela. Uzsākot šo pētījumu, mūsu komanda netika vienojusies par konkrētu rēķinu skaitu, kuru vajadzētu savākt no patērētajiem. Šobrīd iesūtīto rēķinu skaits pārsniedz tūkstoti,” skaidro Inga Spriņģe.

Žurnāliste stāsta, ka pagaidām vēl nav izdevies uzsākt pastiprinātu izpēti saistība ar krasajām apkures cenu atšķirībām pilsētās. „Pie sīkākas datu analizēšana šobrīd neesam ķērušies. Datu ievadīšana prasa ļoti ilgu laiku. Viena rēķina ievadīšana aizņem aptuveni pusstundu,” stāsta Inga Spriņģe.

Pēc šobrīd pieejamiem datiem, dārgāko apkuri par vienu kvadrātmetru Latvijā piegādā SIA Liepājas namu apsaimniekotājs. Uzņēmuma klienti Liepājā, Autoru ielas 4, par apkuri maksā 1,78 latus kvadrātmetrā, liecina Re:Baltica pētījums Karstie Rēķini.

Otra lielākā maksa par apkuri Latvijā ir SIA Inviana – Siguldā, Laimas ielā 2, - 1,71 lats par kvadrātmetru, bet trešos lielākos apkures rēķinus saņem Vilku ielas 12 Cēsīs nama iedzīvotāji, kuriem siltumu piegādā SIA JGA - 1,57 lati par kvadrātmetru.

Pētījumā tika noskaidroti arī tie siltuma piegādātāji, kuri nodrošina lētāko apkuri, rēķinot uz vienu kvadrātmetru. 31 santīmu par vienu kvadrātmetru maksā Elkoņu ielas 5/9 nams Liepājā, kuram siltumu piegādā šā paša nama īpašnieku biedrība. Salīdzinoši zemi apkures rēķini ir arī SIA Rīgas namu pārvaldnieka sildītajam namam Kurzemes prospektā 46 (35 santīmi par kvadrātmetru) un Kurzemes prospektā 58 (38 santīmi par kvadrātmetru). Trešā mazākā maksa par siltumu ir SIA Jūrmalas siltums apsaimniekotajam namam Saldus ielā 5, kura iedzīvotāji maksā 35 santīmus par kvadrātmetru, liecina Re:Baltica pētījums "Karstie rēķini".

Inga Spriņģe stāsta, ka arī turpmāk tiks veidoti šādi pētījumi, kuros tiks aicināta iesaistīties sabiedrība. „Šādā veidā mēs aktualizējam jautājumus, kuros cilvēki ir ieinteresēta. Aizvien biežāk saņemam zvanus par neeksistējošiem telefona numuriem, kurus norādījis mājas apsaimniekotājs, vai nekompetentiem šo amatu pārstāvjiem, kuri nemāk izskaidrot – kā cena tiek sastādīta.”

Re:Baltica ziņo, ka nākamais projekts, pie kura tiek strādāts un kas tiks līdzīgi veidots kā „Karstie rēķini”, būs noziedzības un ātrās neatliekamās palīdzības karte, kurā cilvēki varēs dalīties ar informācijā par ātrās palīdzības kvalitāti un noziedzības līmeni pilsētā.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.