Pirmie analīžu rezultāti pēc Daugavpils novadā notikušā negadījuma neuzrāda ķīmisko piesārņojumu

Pirmie analīžu rezultāti, kas veikti pēc Daugavpils novadā notikušā dzelzceļa negadījuma, tuvējā apkārtnē neuzrāda ķīmisko vielu klātbūtni, pastāstīja Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Viņš norādīja, ka kopumā paraugi ņemti no deviņām vietām, tostarp negadījuma vietai tuvumā esošās artēziskās akas, kas ar ūdeni apgādā aptuveni 1000 cilvēku. "Analīzes ir normālas, un nekādas ķīmiskas vielas nav konstatētas," teica Aizbalts.

Pašvaldības pārstāvis arī informēja, ka noskaidrots, ka tehniskais šķīdinātājs ūdeni nešķīst, bet parādās uz ūdens plēves veidā. Tāpēc iedzīvotāji, kuri to novērojuši, aicināti par to ziņot pašvaldībai.

Izpilddirektores vietnieks sacīja, ka negadījuma vietā izpētes darbus, kā arī kontrolurbumus un sanācijas darbus veiks uzņēmums "Vides konsultāciju birojs". "Kontrolurbumi nepieciešami, lai noskaidrotu, cik dziļi zemē ir izplatījies piesārņojums," paskaidroja Aizbalts.

Pēc izpētes darbiem paredzēts veikt piesārņotās grunts izvešanu un to aizstāt ar jaunu, nepiesārņotu.

Aizbalts atzina, ka darbus apgrūtina cisternas, kuras joprojām atrodas negadījuma vietā. Tās paredzēts novākt nedēļas laikā – aptuveni divas cisternas diennaktī. "Darbus apgrūtina noslogotā satiksme, darba veicēji mēģina atrast tā saucamos logus, kuru laikā var veikt darbus," klāstīja Aizbalts.

Jau vēstīts, ka Daugavpils novada Naujenes pagastā vienu kilometru no Kraujas dzelzceļa stacijas svētdien vakarā noskrējušas no sliedēm 17 kravas vilciena cisternas, kas pamatā vedušas eļļu, un no piecām cisternām ir noplūdusi eļļa un šķīdinātājs, aģentūru BNS informēja "Latvijas dzelzceļa" pārstāvis Māris Ozols.

Viņš norādīja, ka kopumā no sliedēm noskrējuši 17 vagoni, bet 16 ir apgāzušies. No pieciem vagoniem noplūdusi minerālsmērviela un tehniskais šķīdinātājs.

Kopumā pilnībā iztecējušas divas cisternas – vienā atradās aptuveni 120 tonnas tehniskā šķīdinātāja, savukārt otrā aptuveni 55 tonnas smērvielas.