Tiesā prasa "Baltijas Aviācijas sistēmu" maksātnespējas pasludināšanu

Rīgas rajona tiesā iesniegts Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" mazākuma akcionāra "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) maksātnespējas pieteikums, liecina Maksātnespējas administrācijas informācija.

Tā vēstī, ka pieteikumu tiesā iesniedzis uzņēmums "Veriko", un tiesa to pirmdien, 9.janvārī, pieņēmusi izskatīšanai, ierosinot maksātnespējas lietu.

BAS reģistrēts 2008.gada 22.decembrī, un tā pamatkapitāls ir 19,3 miljoni latu. BAS 50% kapitāldaļu pieder bijušajam "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Saskaņā ar "Lursoft" datiem "Veriko" reģistrēts 2007.gadā, un tas nodarbojas ar tirgus un sabiedriskās domas izpēti. Tā vienīgais īpašnieks ir Luksemburgas uzņēmums "Serienne Services Group S.A.".

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Satiksmes ministrija 2011.gada 30.novembrī iegādājās BAS piederošos 47,2% "airBaltic" akciju. Akcijas iegādātas par to nominālvērtību – 224 453 latiem. Tādējādi valsts kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci. "Latvijas Krājbankai" ieķīlātās akcijas ministrija iegādājās uz pirmpirkuma tiesību pamata. Pēc Satiksmes ministrijas sniegtās informācijas, BAS īpašumā joprojām ir viena "airBaltic" akcija.