Koalīcijā spriedīs par jauno CVK vadītāju

Koalīcijas partijas par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāju lems tuvāko pāris nedēļu laikā, pirmdien pēc koalīcijas partneru sadarbības padomes sēdes sacīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība).

Viņš norādīja, ka pašlaik šis jautājums vēl nav izlemts, bet tas tiks izskatīts nākamās vai divu nedēļu laikā.

Zatlera Reformu partijas (ZRP) vadītājs Valdis Zatlers teica, ka pirmdien ZRP koalīcijas partneriem iesniegusi konkrētus priekšlikumus, kā izvirzīt un vērtēt kandidatūras uz CVK priekšsēdētāja amatu. Viņš gan izvairījās komentēt, kādi ir partijas priekšlikumi.

Zatlers arī atturējās komentēt, vai Cimdars varētu būt vienīgā kandidatūra uz CVK vadītāja amatu, taču uzsvēra, ka CVK priekšnieka ievēlēšanai ir jānotiek noteiktajos termiņos, taču jārēķinās, ka CVK šajā laikā būs aizņemta ar referenduma rīkošanu.

Jau vēstīts, ka atbilstoši CVK likumam līdz ar jaunu Saeimas sasaukumu pusgada laikā kopš tā darba sākšanas jāpārvēlē CVK. Pašlaik Cimdars šo komisiju vada jau ceturto termiņu pēc kārtas. Savukārt līdz ar izmaiņām Saeimas sastāvā izmaiņas paredzamas arī CVK, jo savu pārstāvi komisijā varētu izvirzīt Zatlera Reformu partijas frakcija, kā arī paredzams, ka savas gaitas komisijā beigs Saeimā neievēlētās apvienības "Par labu Latviju" virzītā pārstāve Inese Žurovska.

Aģentūras BNS aptauja pērnā gada nogalē liecina, ka politiķi komisijas vadītāja amatā pauž atbalstu pašreizējam CVK šefam Arnim Cimdaram.

Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" vadītāja Solvita Āboltiņa aģentūrai BNS pastāstīja, ka "Vienotība" atbalstīs Cimdara darba turpināšanu CVK vadītāja amatā, kā arī abu partijas virzīto locekļu darba turpināšanu šajā komisijā. Pašlaik CVK darbojas divi "Vienotības" virzīti locekļi – komisijas sekretārs Kārlis Kamradzis un Sigords Stradiņš.

ZRP frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis sacīja, ka frakcijā lēmumus par kandidātu virzīšanu darbam CVK pieņemšot janvāra pirmajā pusē, savukārt attiecībā uz komisijas vadību ZRP nav iebildumu, ka CVK turpinātu vadīt Cimdars.

Nacionālās apvienības (NA) frakcijas pārstāvis Raivis Dzintars atzina, ka NA darbam komisijā atkārtoti virzīs pašreizējo CVK locekli Ritvaru Eglāju, rosinot viņu ievēlēt par komisijas priekšsēdētāja vietnieku. Paužot savu personīgo viedokli, arī Dzintars teica, ka CVK vadītāja amatā būtu atbalstāma Cimdara kandidatūra.

Par Zaļo un zemnieku savienības frakcijas atbalstu Cimdara kandidatūrai izteicās arī frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, savukārt "Saskaņas centra" frakcija par šo jautājumu vēl nav lēmusi.

Jau vēstīts, ka Saeima par pašreizējo CVK sastāvu balsoja aprīļa vidū. Tad Cimdaru CVK vadītāja amatā ievēlēja uz ceturto termiņu.

CVK sastāvā ir deviņi locekļi. CVK priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēlē Saeima, bet vienu locekli no tiesnešu vidus – Augstākā tiesa savā plēnumā. Pirmajā sēdē CVK, aizklāti balsojot, no sava vidus ievēlē priekšsēdētāja vietnieku un sekretāru.

Pašlaik komisiju vada Arnis Cimdars, viņa vietnieks ir Kārlis Kamradzis, vēl tajā darbojas Ritvars Eglājs, Elizabete Krivcova, Dzintra Kusiņa, Raimonds Oļehno, Sigords Stradiņš un Inese Žurovska. No tiesnešu vidus izvēlēts Pēteris Dzalbe, kurš pienākumus šajā komisijā veic kopš 2009.gada oktobra.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais