Ceturtā daļa SC Saeimas deputātu referendumā atbalstīs valsts valodas statusu krievu valodai

Septiņi "Saskaņas centra" (SC) Saeimas frakcijas deputāti referendumā atbalstīs valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, liecina partijas paziņojums medijiem.

Tā ir aptuveni ceturtā daļa frakcijas, kas tādējādi rīkosies pretēji deputāta svinīgajam solījumam, kas runā par latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas stiprināšanu. SC Saeimā ir 31 deputāts.

Apvienības paziņojums liecina, ka 18.februārī referendumā par krievu valodu balsos Saeimas deputāti ‒ Sergejs Mirskis, Igors Meļņiks, Marjana Ivanova–Jevsejeva, Dmitrijs Radionovs, Sergejs Potapkins un Nikolajs Kabanovs. Iepriekš arī SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs sacīja, ka balsos par.

Oficiāli par piedalīšanos parakstu vākšanā ar rakstveida brīdinājumu ir sodīts Kabanovs.

Partijas paziņojums liecina, ka krievu valodu atbalstīs arī pašvaldību pārstāvji, tostarp Zilupes novada domes priekšsēdētājs Oļegs Agafonovs, Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieki Vitālijs Azarevičs un Vjačeslavs Širjakovs, kā arī šo un citu pašvaldību deputāti no SC.

"Zilupes novadā 95% iedzīvotāju dzimtā valoda ir krievu. Ir tikai loģiski, ka šeit krievu valodai nav jābūt svešvalodas statusā," savu izvēli pamatojis Agafonovs.

Viņš norādīja, ka SC piedāvāja savu risinājumu – likumprojektu, kas paredzēja noteikt krievu valodu par mazākumtautību valodu, taču valdošā koalīcija to neatbalstīja.

Jau vēstīts, ka SC līderis un Rīgas mērs Nils Ušakovs gan piedalījās parakstu vākšanā Satversmes grozījumu ierosināšanai, gan referendumā balsos par krievu valodu kā otru valsts valodu.

Latvijā

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais