Daugavpils novadā notikušajā avārijā, iespējams, vainojama plīsusi sliede

Daugavpils novada Naujenes pagastā notikušajā avārijā, kur vienu kilometru no Kraujas dzelzceļa stacijas svētdien vakarā noskrējušas no sliedēm 17 kravas vilciena cisternas, iespējams, vainojama plīsusi sliede, aģentūrai BNS pastāstīja Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja direktors Ivars Alfrēds Gaveika.

"Precīzs sliedes plīšanas iemesls tiks noskaidrots ekspertīzē. Pagaidām tas, kāpēc tā varētu būs plīsusi nav zināms," teica Gaveika. Viņš norādīja, ka pašlaik plīsušās sliedes fragments tiek transportēts uz Rīgu, kur tiks veikta ekspertīze.

Gaveika pagaidām neprognozēja, cik ilgu laiku prasīs ekspertīze.

Jau vēstīts, ka Daugavpils novada Naujenes pagastā vienu kilometru no Kraujas dzelzceļa stacijas svētdien vakarā noskrējušas no sliedēm 17 kravas vilciena cisternas, kas pamatā vedušas eļļu, un no piecām cisternām ir noplūdusi eļļa un šķīdinātājs, aģentūru BNS informēja "Latvijas dzelzceļa" pārstāvis Māris Ozols.

Kopumā no sliedēm noskrējuši 17 vagoni, bet 16 ir apgāzušies. No pieciem vagoniem noplūdusi minerālsmērviela un tehniskais šķīdinātājs. Precīzs smērvielas un sķīdinātāja daudzums, kas izlijis, pagaidām nav zināms.

Vietējie iedzīvotāji arī brīdināti par iespējamu ūdens piesārņojumu.

Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālā vides pārvalde saistībā ar negadījumu Daugavpils novadā "Latvijas dzelzceļam" uzdevusi sagatavot un saskaņot sanācijas plānu, paredzot tajā visus pasākumus izpostītās teritorijas atjaunošanai un to izpildes termiņus.

Latvijā

Šā gada 7. septembrī Latvijas teritorijā ieklīdušo (vai tomēr testēšanas nolūkā iesūtīto?), gandrīz 100 kilometrus nolidojušo un Gaigalavas pagastā nokritušo Krievijas dronu “Shahed”/”Geranja” var uztvert gandrīz kā augstāku spēku sūtītu zīmi lāča ziemas miegā guļošajai Latvijas aizsardzības sistēmai.

Svarīgākais