Pēc piesārņojuma noplūdes uzdod "Latvijas dzelzceļam" sagatavot sanācijas plānu

Valsts vides dienesta (VVD) Daugavpils reģionālā vides pārvalde (RVP) saistībā ar negadījumu Daugavpils novadā "Latvijas dzelzceļam" (LDz) uzdevusi sagatavot un saskaņot sanācijas plānu, paredzot tajā visus pasākumus izpostītās teritorijas atjaunošanai un to izpildes termiņus, aģentūra BNS uzzināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Daugavpils RVP pieprasījusi iesniegt pilnīgu informāciju par vidē nonākušo piesārņojošo vielu sastāvu un daudzumu. Pēc neatliekamo darbu pabeigšanas paredzēts arī īstenot kvalitātes kontroli, tostarp veikt virszemes ūdens un grunts analīzes.

Lai objektīvi noteiktu videi nodarītā kaitējuma apmēru un vides atjaunošanas pasākumu izdevumus, pēc visu avārijas seku likvidēšanas un informācijas apkopošanas VVD Daugavpils RVP nekavējoties sāks aprēķināt zaudējumus.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs lūdzis atbildīgo vides dienestu amatpersonas regulāri informēt viņu par situāciju avārijas vietā.

Sadarbojoties atbildīgajiem dienestiem, jau naktī tika lokalizēta piesārņojuma noplūde – izveidots aizsargvalnis, aizbērti meliorācijas grāvji, kā arī izvietots absorbents izlijušo vielu izplatības ierobežošanai.

Jau vēstīts, ka Daugavpils novada Naujenes pagastā viena kilometra attālumā no Kraujas dzelzceļa stacijas svētdien vakarā noskrējušas no sliedēm 17 kravas vilciena cisternas, kas pamatā vedušas eļļu, un no piecām cisternām ir noplūdusi eļļa un šķīdinātājs, aģentūru BNS informēja "Latvijas dzelzceļa" pārstāvis Māris Ozols.

Viņš norādīja, ka kopumā no sliedēm noskrējuši 17 vagoni, bet 16 ir apgāzušies. No pieciem vagoniem noplūdusi minerālsmērviela un tehniskais šķīdinātājs. Precīzs smērvielas un sķīdinātāja daudzums, kas izlijis, pagaidām nav zināms.

Vietējie iedzīvotāji arī brīdināti par iespējamu ūdens piesārņojumu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais