Valsts kontrole atklāj nelietderīgus tēriņus NBS vairāk nekā 200 tūkstošu latu apmērā

Valsts kontrole (VK) atklājusi nelietderīgus tēriņus Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) vairāk nekā 200 tūkstošu latu apmērā.

NBS karavīriem sociālās garantijas – kompensācijas un pabalsti – ir piešķirtas un izmaksātas atbilstoši normatīvajiem aktiem, bet karavīru veselības aprūpes nodrošināšanā nav ievēroti normatīvie akti un ir pieļauti nelietderīgi valsts budžeta līdzekļu tēriņi vairāk nekā 200 000 latu apmērā, revīzijā konstatējusi VK.

Analizējot NBS karavīru atlīdzības izdevumus, VK ir secinājusi, ka sociālo garantiju sistēmā paredzētā uzturdevas kompensācija un kompensācija īres izdevumiem un komunālajiem maksājumiem ikvienam karavīram papildus mēnešalgai nodrošina regulārus ar nodokli neapliekamus ienākumus – vidēji 222 latus mēnesī.

VK revīzijā konstatēja, ka pēc pārejas uz profesionālo militāro dienestu netika noteikta NBS vajadzībām piemērotākā medicīniskā nodrošinājuma sistēma, kā dēļ NBS medicīniskajam nodrošinājumam piešķirtie valsts budžeta līdzekļi nav izmantoti pēc iespējas ekonomiskākā un lietderīgākā veidā. Būtiska daļa veselības aprūpes pakalpojumu karavīriem tiek sniegta civilajās ārstniecības iestādēs, turklāt vairāk nekā 90% gadījumu tie tiek sniegti maksas pakalpojumu veidā. NBS līgumi par ambulatoro un stacionāro pakalpojumu sniegšanu viena veida slimību profilos ir noslēgti ar vairākiem pakalpojumu sniedzējiem, tāpēc viena veida pakalpojums NBS personālam ir sniegts par būtiski atšķirīgām cenām, piemēram, NBS apmaksātās viena veida ārsta speciālista konsultācijas cena ir no 10,99 līdz 30 latu un viena veida manipulācijas cena ir no 16,79 līdz 40 latu.

Nelietderīgi izdevumi ir konstatēti NBS apgādē ar medikamentiem. Neveicot medikamentu pasūtīšanu piegāžu līgumos paredzētajā kārtībā, ir pieļauta nevajadzīgu medikamentu uzkrājumu veidošanās, kā dēļ saistībā ar derīguma termiņa beigām ir norakstīti medikamenti iegādes vērtībā vismaz 208 626 latu apmērā. NBS ambulatorajām ārstniecības iestādēm nav noteikti to darbībai nepieciešamie medikamenti, turklāt kopumā par medikamentu piegādi noslēgtajos līgumos piegāžu apmēri ir noteikti, neievērojot Aizsardzības ministrijas (AM) noteiktās apgādes normas.

NBS nav nodrošināta personālam sniegto veselības aprūpes pakalpojumu izdevumu kontrole, jo revīzijā, izlases veidā pārbaudot NBS apmaksātos rēķinus, VK secināja, ka ir pieļauti nelietderīgi izdevumi gandrīz 4000 latu apmērā, tostarp samaksājot par veselības aprūpes pakalpojumiem 64 personām, kuras neatradās dienesta vai darba attiecībās ar NBS un kurām normatīvajos aktos nav paredzēta no AM budžeta līdzekļiem apmaksāta veselības aprūpe, kā arī kļūdaini samaksājot rēķinus par faktiski nesniegtiem pakalpojumiem.

Revīzijā VK konstatēja normatīvo aktu pārkāpumus NBS ārstniecības iestāžu un ārstniecības personāla darbības reģistrācijā un sertifikācijā. Piemēram, no NBS ambulatoro ārstniecības iestāžu 72 ārstniecības personām 16 personas nav sertificētas attiecīgajā specialitātē, kaut gan to pienākumi ietver pacientu aprūpi, izmeklēšanu un ārstēšanu.

Pēc revīzijas AM un NBS ir sniegti ieteikumi, kurus ieviešot, tiktu pilnveidota kārtība, kādā NBS personāls veselības aprūpes pakalpojumus saņem civilajās ārstniecības iestādēs miera laikā, tiktu novērsta nepamatotu veselības aprūpes izdevumu apmaksa, kā arī pilnveidota medikamentu aprites kontrole, lai NBS neveidotos nevajadzīgi medikamentu krājumi.

Revīzija "Valsts budžeta līdzekļu izlietojuma likumība un efektivitāte Aizsardzības ministrijā, nodrošinot karavīru sociālās garantijas" veikta par laika posmu no 2009.gada sākuma līdz 2011.gada 30.jūnijam.

Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.