Daugavpils novadā pie Naujenes no piecām noplūdusi eļļa un šķīdinātājs

© Gorod.lv

Daugavpils novada Naujenes pagastā viena kilometra attālumā no dzelzceļa stacijas Krauja svētdien naktī noskrējušas no sliedēm 17 kravas vilciena cisternas, kas pamatā vedušas eļļu, un no piecām cisternām ir noplūdusi eļļa un šķīdinātājs, aģentūru BNS informēja "Latvijas dzelzceļa" (LDz) pārstāvis Māris Ozols.

Viņš norādīja, ka kopumā no sliedēm noskrējuši 17 vagoni, bet 16 ir apgāzušies. No pieciem vagoniem noplūdusi minerālsmērviela un tehniskais šķīdinātājs. Noplūdusī viela esot indīga, taču uzturēties negadījuma vietā neesot bīstami. "Darbinieki strādā bez gāzmaskām," piebilda Ozols.

LDz darbinieki kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem noplūdi lokalizējuši, aizberot grāvjus un izveidojot aizsargvaļņus, kā dēļ noplūde lokalizēta. Izplūdušo vielu daudzums pagaidām nav zināms, norādīja Ozols.

Pašlaik LDz veic nepieciešamos pasākumus vagonu pacelšanai un nepieciešamo gabarītu atjaunošanai, lai posmā varētu atjaunot vilcienu kustību.

Uz notikuma vietu devies LDz prezidents Uģis Magonis un LDz viceprezidents tehniskās ekspluatācijas jautājumos Ēriks Šmuksts.

Divi vagoni pieder klientiem no Latvijas – tajos pārvadātas ogles un nafta, pārējie negadījumā iesaistīto vagonu kravas saņēmēji ir Igaunijā. Visi vagoni ir privāti.

Negadījums neietekmē iekšzemes pasažieru vilcienu kustību, informēja LDz pārstāvis.

Ozols arī pavēstīja, ka negadījums noticis plkst.22.10. Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Vitorija Šembele aģentūrai BNS sacīja, ka ugunsdzēsēji izsaukumu saņēmuši plkst.23.15.

Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde aģentūrai BNS norādīja, ka sākts kriminālprocess par noziedzīgu nodarījumu pret satiksmes drošību. Visus avārijas iemeslus un apstākļus noskaidros izmeklēšanas gaitā, taču pašlaik policija sīkākus komentārus nesniegs.

Pēc informācijas saņemšanas VUGD uz notikuma vietu izsūtīja sešas autocisternas un vienu glābšanas automobili, kopā 35 amatpersonas, kā arī paziņoja par avāriju visām atbildīgajām institūcijām. Notikuma vietā jau atradās "Latvijas dzelzceļa" speciālā tehnika.

Kad VUGD tehnika pēc 10 minūtēm ieradās notikuma vietā, tās pirmais uzdevums bija ierobežot vielu noplūdes izplatīšanos, izveidojot aizsargvalni. Aizsargvaļņa veidošanā iesaistījās arī "Latvijas dzelzceļa" tehnika. Pēc nepilnām divām stundām izlijušās vielas izplatīšanās pa zemes virsmu tika apturēta. Pilnībā aizsargvaļņa veidošana tika pabeigta pirms plkst.4.

Kopējā ierobežotā platība ir 4000 kvadrātmetru.

Apkārtējiem iedzīvotājiem vielu noplūde tiešu apdraudējumu nerada.

Cilvēki negadījumā nav cietuši.

Ugundzēsējī joprojām atrodas notikuma vietā un veic drošības pasākumus. "Latvijas dzelzceļa" darbinieki patlaban mēģina atbrīvot sliedes, tādēļ glābēji uzmana, lai kaut kas, iespējams, neaizdegas.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais