Latvijas Anonīmo spēlmaņu kustībā ik mēnesi pēc padoma vēršas aptuveni 25 cilvēki

Latvijas Anonīmo spēlmaņu kustībā ik mēnesi pēc padoma vēršas 20 līdz 30 cilvēku, lai gan pērnā gada nogalē bija vērojama lielāka aktivitāte, pašlaik tā atkal esot samazinājusies, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Anonīmo spēlmaņu kustībā.

Kustības pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms, informēja, ka kustības regulārie biedri ik mēnesi saņem 20 līdz 30 zvanu ar lūgumu pēc padoma. "Gada nogalē bija vērojama interesanta tendence, kas iepriekš netika novērota ‒ zvanīja mammas, kuras lūdza padomu, kā lai palīdz no spēlēm atkarīgajam bērnam," teica kustības pārstāvis.

Viņš arī norādīja, ka pēdējā laikā var novērot interesantu tendenci ‒ ja iepriekš pēc padoma vērsās un sapulces apmeklēja cilvēki, kuriem bija atkarība no kazino apmeklēšanas un spēļu automātu spēlēšanas, tad pašlaik arvien biežāk pēc padoma vēršas arī cilvēki, kuri atzīst, ka viņiem ir atkarība no datorspēlēm un interneta lietošanas.

Kustības biedrs sacīja, ka raksturot vidējo atkarīgo no spēlēm ir praktiski neiespējami, tomēr biežāk tie ir vīrieši. "Vidējo spēlētāju ir grūti raksturot, tomēr pārsvarā tie ir vīrieši. Tie var būt gan jaunieši, kas tikko sasnieguši 18 gadu vecumu, gan arī pensijas vecuma cilvēki," viņš paskaidroja.

Arī sociālais statuss cilvēkiem ir dažāds ‒ cilvēki ar minimāliem ienākumiem, turīgi, sētnieki vai arī personas, kuras ieņem samērā augstus amatus.

Tomēr pilnībā atteikties no spēļu spēlēšanas ir ļoti grūti. "Tā ir slimība, kas ir uz visu mūžu. Visu laiku jāstrādā, lai nerastos kārdinājums atsākt spēlēt," klāstīja kustības pārstāvis.

Viņš atzina, ka arī pats ir atkarīgais un, lai arī azartspēles nav spēlējis sešus gadus, kārdinājums to darīt ir. "Es nespēlēju jau sešus gadus, tomēr neesmu izārstējies, un kārdinājums spēlēt ir. Tāpēc, lai šo kārdinājumu pārvarētu, es eju uz kustības sanāksmēm," minēja kustības pārstāvis.

Anonīmie spēlmaņi ir vīriešu un sieviešu sadraudzība, kur cilvēki dalās savā pieredzē, spēkā un cerībās, lai atrisinātu savu kopējo problēmu un palīdzētu citiem atveseļoties no azartspēļu atkarības. Vienīgais noteikums, lai iesaistītos atbalsta grupā, ir vēlme pārtraukt spēlēšanu.

Pašlaik Latvijā darbojas četras anonīmo spēlmaņu grupas – trīs Rīgā un viena Liepājā.

Kustības dalībnieki strādā ar sevi pēc divpadsmit soļu programmas un ievēro divpadsmit tradīcijas, tostarp arī anonimitātes principu. Grupu darbs koncentrējas uz socializētu atbalstu, diskusiju veidā daloties pieredzē un informācijā.

Anonīmo spēlmaņu kustībai nav ne iestāšanās, ne dalības maksas, grupas tiek uzturētas ar dalībnieku brīvprātīgiem ziedojumiem. Tās ir spēlmaņu pašpalīdzības grupas, kuru sapulces notiek reizi nedēļā.

Kustība dibināta pirms 11 gadiem.

Latvijā

Lielais kritušo skaits abās karojošajās pusēs 1944. gada kaujās par Bausku apliecināts ar vārdiem no vietējā avīzē “Bauskas Darbs” 1945. gada 9. jūnijā publicētas Bauskas apriņķa Tautas veselības nodaļas prasības pilsētas izpildu komitejai šos līķus beidzot tomēr apglabāt.

Svarīgākais