Elektroapgāde traucēta aptuveni diviem tūkstošiem mājsaimniecību Latvijā

Elektroapgāde ceturtdienas rītā ir traucēta aptuveni diviem tūkstošiem Latvijas energokompānijas "Latvenergo" meitasuzņēmuma "Sadales tīkls" klientu, aģentūrai BNS pavēstīja "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Viņa sacīja, ka naktī no trešdienas, 4.janvāra, uz ceturtdienu, pateicoties "Sadales tīkla" dispečeru veiktajām lokalizācijām un tīkla pārslēgumiem, traucējumu skaits tika samazināts līdz aptuveni 400 klientiem, taču ceturtdienas rītā, saglabājoties stiprajam vējam, kā arī vietām sākoties stiprai snigšanai, elektroapgādes traucējumu skaits pieauga. "Pašlaik Vidzemes piejūrā turpinās spēcīgs vējš un ir sācis snigt slapjš sniegs, kas, aplīpot ap kokiem un zariem, ir izraisījis elektroapgādes traucējumus," norādīja Bidere.

Bidere pastāstīja, ka bojājumu novēršanā ceturtdien plānots iesaistīt vairāk nekā 100 brigāžu, no kurām lielākā daļa strādās Centrālajā reģionā un Vidzemē, kur ir paredzamas spēcīgākās vēja brāzmas.

Saskaņā ar sniegto informāciju visvairāk avārijas atslēgumu ir Piejūras reģionā un Limbažu–Alojas elektrolīnijā, no kuriem liela daļa ir pašlaik mazapdzīvotas dārzkopju kooperatīvās sabiedrības, piemēram, Saulkrastos. Savukārt Kurzemē, Latgalē un Zemgalē situācija elektroapgādē ir stabila, un, pēc "Latvenergo" preses sekretāres teiktā, plānots, ka esošais avārijas atslēgumu skaits tiks novērsts iespējami īsākā laikā.

"Latvenergo" aicina Latvijas iedzīvotājus vētras vai stipra vēja laikā būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, kā arī netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību. Konstatējot cilvēku drošībai bīstamu situāciju elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, jāziņo "Latvenergo" klientu servisam.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka trešdien, 4.janvārī, ap pulksten 18 elektroapgādes traucējumi bija trim tūkstošiem "Sadales tīkla" klientu.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un seši meitasuzņēmumi ‒ "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba", "Liepājas enerģija" un "Latvijas elektriskie tīkli".

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)