Zakulis vēlas atjaunot iedzīvotāju uzticību banku sistēmai Latvijā

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja amata kandidāts Kristaps Zakulis par savu uzdevumu uzskata iedzīvotāju uzticības atjaunošanu banku sistēmai valstī.

To viņš žurnālistiem norādīja trešdien pēc tikšanās ar Nacionālās apvienības (NA) frakciju.

Zakulis atsaucās uz pagājušā gada nogales notikumiem, kad daļa iedzīvotāju, padzirdējuši baumas par "Swedbank" iespējamajām finanšu problēmām, steigušies uz bankomātiem izņemt naudu. Tas, viņaprāt, norāda arī uz masu psihozi, kā arī uzticības trūkumu valsts atbildīgo iestāžu un banku vadībai. Viņa uzdevums, kļūstot par FKTK vadītāju, būtu to atjaunot.

FKTK vadītāja amata kandidāts sacīja, ka frakcijas sēdē izjautāts par dažādiem jautājumiem un deputātiem ir sniedzis izvērstas un argumentētas atbildes. Konkrētu pretenziju pret viņa kandidatūru FKTK vadītāja amatam neesot bijis.

NA frakcijas pārstāvis Imants Parādnieks teica, ka apvienība pagaidām nekādu lēmumu par konkrētu atbalstu Zakulim nepieņems, jo par to nākamnedēļ vispirms ir jāizrunājas koalīcijas partiju sadarbības padomē. Tomēr Zakulis atstājis pārliecinošu iespaidu, atbildot uz daudz dažādiem jautājumiem.

Atsevišķi deputāti izteikuši bažas saistībā ar Zakuļa kādreizējo darbību "Swedbank" Drošības daļā un to, vai tolaik veiktas visas nepieciešamās riska analīzes, pirms konstatēti bankas lielie zaudējumi. Vaicāts arī viedoklis par banku solidāru atbildību saistībā ar krīzi un citi jautājumi.

"Atbildes bija gana profesionālas, bet frakcijā deputātu viedokļi [par atbalstu Zakulim] atšķiras," sacīja Parādnieks.

FKTK priekšnieka amata kandidātam tikšanās ar citām Saeimas frakcijām paredzētas nākamnedēļ.

Jau vēstīts, ka finanšu ministrs Andris Vilks un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pēc konsultācijām FKTK vadītāja amatam apstiprināšanai Saeimā virzīs kompānijas "Lattelecom" Drošības nodaļas vadītāju Zakuli.

Zakulis ir ieguvis augstāko izglītību Latvijas Universitātē ‒ bakalaura grādu ekonomikā un maģistra grādu biznesa vadībā, pārzina finanšu sektoru, viņam ir pieredze sadarbībā ar valsts drošības un tiesību aizsardzības iestādēm, kā arī iegūta tiesību zinātņu speciālista kvalifikācija un pieredze naudas atmazgāšanas novēršanas darbā. Zakulis pieredzi ir ieguvis valsts drošības iestādēs, kā arī darbā banku un informācijas tehnoloģiju (IT) nozarēs, kur vadījis drošības struktūras. Savukārt no 1995. līdz 2000.gadam Zakulis strādājis Satversmes aizsardzības birojā, bet no 2000. līdz 2009.gadam ‒ par "Swedbank" Drošības daļas vadītāju," informēja Finanšu ministrijā.

Plānots, ka Saeima varētu izskatīt un apstiprināt FKTK vadītāju šogad janvārī.

Ziņots arī, ka Saeima 8.decembrī no amata atbrīvoja līdzšinējo FKTK priekšsēdētāju Irēnu Krūmani. Krūmane, kura komisiju vadīja kopš 2008.gada 28.aprīļa, iesniedza atlūgumu pēc "Latvijas Krājbankas" darbības apturēšanas.

Komisijas vadītāju Saeima apstiprina pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra ieteikuma.

FKTK nodarbojas ar Latvijas banku, krājaizdevu sabiedrību, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas starpnieku, finanšu instrumentu tirgus dalībnieku, kā arī privāto pensiju fondu uzraudzību. Komisija sāka darbu 2001.gada 1.jūlijā.

Svarīgākais