Elektroapgāde traucēta pusotram tūkstotim mājsaimniecību; visvairāk traucējumu Kurzemē

Elektroapgāde trešdienas pēcpusdienā traucēta aptuveni pusotram tūkstotiem Latvijas energokompānijas "Latvenergo" meitasuzņēmuma "Sadales tīkls" klientu, un visvairāk elektroapgādes traucējumu reģistrēti Kurzemē, ziņo "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Viņa pastāstīja, ka atbilstoši prognozēm ir pastiprinājies vēja spēks, sasniedzot vētras spēku Kurzemes piekrastē. "Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtajām ziņām būtiski ir pastiprinājies vēja spēks Kurzemes piekrastē, sasniedzot 27 metrus sekundē. Pašlaik "Sadales tīkla" operatīvās izbraukuma un remonta un celtniecības brigādes apseko elektrolīnijas un operatīvi veic darbus avārijas atslēgumu novēršanai. Daļēji jau ir novērsti traucējumi Talsu, Tukuma, Kuldīgas apkārtnē, kā arī Aizputes–Priekules elektrolīnijā, samazinot elektroapgādes traucējumu skaitu līdz 1500 klientiem," sacīja Bidere.

Dienvidrietumu vēja virzienam ir raksturīgi, ka pirmās brāzmas skar Kurzemes piekrasti, Liepāju un Ventspili, vēlāk nostiprinoties Vidzemes augstienē, piebilda "Latvenergo" pārstāve.

Pēc Bideres teiktā, pašlaik vētra plosās arī Zviedrijas, Dānijas un Norvēģijas piekrastē. "Šodien [trešdien] tā sasniegs Somiju, kur vēl joprojām pēc pagājušās nedēļas postījumiem pilnībā nav atjaunota elektroapgāde 7000 klientu," informēja Bidere.

"Latvenergo" aicina Latvijas iedzīvotājus vētras vai stipra vēja laikā būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, kā arī netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību. Konstatējot cilvēku drošībai bīstamu situāciju elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, jāziņo "Latvenergo" klientu servisam.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka pagājušā gada 27.decembra vakarā, kad pēdējo reizi visā Latvijā bija novērojamas spēcīgas vēja brāzmas, bez elektrības bija aptuveni 40 tūkstoši mājsaimniecību.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un seši meitasuzņēmumi ‒ "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba", "Liepājas enerģija" un "Latvijas elektriskie tīkli".

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)