Saistībā ar gaidāmo vētru "Sadales tīklam" noteikta operatīvā darba paaugstināta gatavība

Saistībā ar trešdien dienas vidū paredzēto spēcīgo vētru Latvijas energokompānijas "Latvenergo" meitasuzņēmumam "Sadales tīkls" noteikta operatīvā darba paaugstināta gatavība, informē "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

"Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtā informācija liecina, ka lielākais vētras spēks tiek prognozēts trešdien dienas vidū. Īpaši spēcīgs tas ir sagaidāms Kurzemes piekrastē un vēlāk valsts vidienē – Vidzemē. "Sadales tīkla" vadība ir noteikusi operatīvā darba paaugstinātu gatavību" sacīja Bidere un piebilda, ka paaugstināta gatavība izsludināta arī ceturtdien, 5.janvārī.

Viņa pavēstīja, ka paaugstinātas sagatavotības laikā ir nodrošināta darba un ārpus darba laika "Sadales tīkla" remonta un celtniecības, operatīvā izbraukuma brigāžu, dispečeru un darbuzņēmēju gatavība novērst iespējamos bojājumus elektrolīnijās un elektroietaisēs. Paralēli tiek sagatavota speciāla tehnika un materiālais nodrošinājums – papildu balsti, vadi un citas bojājumu novēršanai nepieciešamās ierīces.

Atsaucoties uz Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegto informāciju, Bidere sacīja, ka trešdien gaidāmi sezonai netipiskie dienvidrietumu vēji, kas pēc sava rakstura atgādina 2004.–2005.gada un 2006.–2007.gada ziemas, kad arī Latvijā plosījās vētras. "Šim vēja virzienam ir raksturīgi, ka pirmās brāzmas skar Kurzemes piekrasti, vēlāk nostiprinoties Vidzemes augstienē, kas tika novērots jau iepriekšējās nedēļas vētrās un atbilda "Sadales tīkla" konstatētajai avārijas atslēgumu dinamikai. Tiek prognozēts, ka rīta pusē Kurzemes piekrastē vēja stiprums var sasniegt 25 līdz 30 metrus sekundē, vēlāk Vidzemes piekrastē – 22 līdz 24 metrus sekundē un Vidzemes augstienē – 20 līdz 22 metrus sekundē," norādīja Bidere.

Viņa aicināja iedzīvotājus savlaicīgi sekot elektroierīču drošībai un būt piesardzīgiem vētras laikā, kā arī reģistrēt sava mobilā tālruņa numuru operatīvās informācijas saņemšanai.

Iedzīvotājiem arī izteikts aicinājums savlaicīgi domāt par sadzīves elektroiekārtu drošību vētras laikā. "Lai arī dabas stihijas vai jebkāda līdzīga bojājuma gadījumā zūdot spriegumam, elektroietaisēm netiek nodarīti nekādi bojājumi, vētras laikā iesakām tās neizmantot un atvienot no elektrotīkla. Ja tiek novērotas sprieguma svārstības, jāatvieno ierīces, kuras tajā brīdī darbojas, piemēram, veļas mašīna, ledusskapis, televizors. Daudzām elektroierīcēm ir rūpnīcās uzstādīti aizsardzības bloki un programmatūras, kas tās automātiski atslēdz no elektrotīkla sprieguma krituma, sprieguma pazušanas vai arī citos avārijas darba režīmos," klāstīja Bidere un piebilda, ka ar līdzīgiem aizsardzības blokiem lietotājs individuāli var aprīkot savu ēkas elektrosadalni, tādējādi pasargājot ēkā esošās elektroierīces.

Savukārt, ja jānodrošina tikai atsevišķas elektroierīces, piemēram, apkures katli vai datori, šīm ierīcēm ir iespējams uzstādīt nepārtrauktās barošanas blokus. Ilgstošu elektroapgādes pārtraukumu gadījumā ir iespējams izmantot autonomos ģeneratorus. Laicīgi jāuzlādē arī mobilie tālruņi, kā arī katram gadījumam jāsagatavo kabatas lukturīši.

"Latvenergo" arī aicina Latvijas iedzīvotājus vētras vai stipra vēja laikā būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību. Konstatējot cilvēku drošībai bīstamu situāciju elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, jāziņo "Latvenergo" klientu servisam.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka pagājušā gada 27.decembra vakarā, kad pēdējo reizi visā Latvijā bija novērojamas spēcīgas vēja brāzmas, bez elektrības bija aptuveni 40 tūkstoši mājsaimniecību.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un seši meitasuzņēmumi ‒ "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba", "Liepājas enerģija" un "Latvijas elektriskie tīkli".

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)