CVK būs piesardzīga, sagatavojot materiālus par valodas referendumu, lai tai nepārmestu maldināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) otrdien konceptuāli vienojusies sagatavot informatīvos materiālus par 18.februārī gaidāmo valodas referendumu, lai tie būtu vieglāk uztverami, tomēr komisijas vadītājs Arnis Cimdars bija piesardzīgs, cik brīva interpretācija komisijai var būt.

CVK otrdien nolēma tautas nobalsošanu par Satversmes grozījumiem, kas paredz valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, rīkot 18.februārī. Referendumā balsošanas zīmē būs jautājums "Vai jūs esat par likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" pieņemšanu?", kam sekos divas atbildes iespējas – "par" vai "pret".

Komisija otrdien konceptuāli atbalstījusi CVK pārstāves Elizabetes Krivcovas ("Saskaņas centrs") ierosinājumu sagatavot informatīvos materiālus vieglākā valodā.

Intervijā Latvijas Radio Cimdars atsaucās uz parakstu vākšanas laikā sagatavotajiem materiāliem, kuros vēlētāji varēja paši salīdzināt esošo Satversmes tekstu un piedāvātās izmaiņas. Viņaprāt, interpretācijas iespējas būtu jāatstāj politiķu ziņā.

"Es tomēr esmu diezgan piesardzīgs attiecībā uz interpretāciju, cik tālu varam iet, lai nesāktu saņemt pārmetumus par maldināšanu. Manuprāt, tas vairāk attiektos uz politiskajām partijām un eliti," sacīja Cimdars.

Vēlētāju rosinātais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu.

Lai Satversmes grozījumi stātos spēkā, referendumā par tiem ir jānobalso vismaz pusei no visiem Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem ‒ 771 350 pilsoņiem.

Svarīgākais