Šogad Latvijā ‒ rekordliels adoptēto bērnu skaits pēdējo desmit gadu laikā

Šogad Latvijā bijis rekordliels adoptēto bērnu skaits, kas bijis augstākais pēdējo desmit gadu laikā, aģentūrai BNS pavēstīja Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Liene Užule.

Šāda statistika nākusi klajā laikā, kad Tiesībsarga birojs ir rosinājis diskutēt par bērnunamu likvidēšanu Latvijā.

Kopumā līdz 1.decembrim adoptēti 246 bērni, no kuriem Latvijā ‒ 121 bērns, bet uz ārvalstīm adoptēti 125 bērni.

Salīdzinoši pirms desmit gadiem Latvijā gada laikā tika adoptēti 46 bērni, 2005.gadā ‒ 88 bērni, bet 2010.gadā Latvijas iedzīvotāji no bērnunamiem savā ģimenē bija adoptējuši 99 bērnus.

LM pārstāve paskaidroja, ka palielinājusies izpratne par adopciju, cilvēki vairs nebaidās no ša procesa un meklē informāciju. Tomēr LM vēlētos, lai adopcijas process būtu vēl aktīvāks.

"Mūsu aptaujas ir parādījušas, ka cilvēki uzskata, ka adopcijas process ir ārkārtīgi birokrātisks un ilgs, kas pēc būtības tā nav, ja vien cilvēki neizvirza ļoti specifiskas prasības, piemēram, deviņus mēnešus vecs bērns, zaļas acis un blondi mati, meitenīte. Lai gan ir tendence, ka cilvēki sākuši adoptēt arī vecākus bērnus," norādīja Užule.

Taču kopumā vērtējot, adoptētāju ģimenes Latvijā galvenokārt ir gatavas adoptēt zīdaiņus, parasti vienu bērnu, kuram nav būtisku īpašu vajadzību, kas prasītu īpašu kopšanu un veselības aprūpes nodrošināšanu.

Vienlaikus LM speciālisti arī secinājuši ‒ lai arī ļoti pamazām, bet arī Latvijas iedzīvotāji tomēr ir gatavi uzņemties rūpes par bērniem ar veselības problēmām, adoptēt brāļus un māsas kopā, atsevišķos gadījumos arī skolas vecuma bērnus un pusaudžus.

Savukārt bērna adopcijas jautājums uz ārzemēm tiek apsvērts tikai un vienīgi tad, kad ilgstošā laikā nav izdevies atrast ģimeni Latvijā, kura būtu gatava uzņemties rūpes par bērnu, uzsvēra Užule.

Juridiski brīvi Latvijā vēl ir 1999 bērni.

Komentējot Tiesībsarga biroja viedokli, ka bērnunami Latvijā būtu jālikvidē, jo tie pastāvot tikai kara apstākļos, LM piekrīt, ka ikvienam bērnam ir jānodrošina augšana ģimenē, taču norāda, ka šo ierosinājumu nedrīkstētu pārprast tā, ka tiek likvidētas bērnu aprūpes iestādes beznosacījumu kārtā, atstājot bērnu aprūpes iestādēs dzīvojušos bērnus bez pienācīgas aprūpes un pajumtes.

"Jāņem vērā, ka ir arī tādi bērni, kuriem nepieciešama pastāvīga aprūpe, ko diemžēl ārpus institūcijas ir problemātiski nodrošināt – attiecībā uz šādiem bērniem pārcelšanās dzīvot ģimenē daļā gadījumu varētu būt problemātiska," pastāstīja Užule.

Jau ziņots, ka, pēc Tiesībsarga biroja paustā, bērnunami Latvijā jālikvidē, un risinājums būtu palielināt atalgojumu audžuvecākiem un sadalīt, kas to finansē. Audžuģimenes neizmaksājot vairāk kā patlaban bērnunamu uzturēšana. Audžuģimenē bērns tiek nodots līdz brīdim, kamēr tiek adoptēts.

Saskaņā ar adopcijas noteikumiem adoptēt bērnu var cilvēks, kurš ir sasniedzis 25 gadu vecumu un kuram ir vismaz 18 gadu starpība ar adoptējamo bērnu.

Svarīgākais