Nīcas novada pludmalē pēc vētras izskalots sena kuģa vraka fragments

Nīcas novada pludmalē pēc vētras no jūras izskalots sena kuģa vraka fragments.

Nīcas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Gunita Šime aģentūrai BNS pavēstīja, ka vraka fragments uziets aptuveni piecus kilometrus no Jūrmalciema Papes virzienā.

Tā detaļas sastiprinātas ar koka tapām. Liepājas muzeja speciālistes vērtē, ka kuģis varētu būt izgatavots 14.–17.gadsimtā. Precīzu vecumu un sīkāku informāciju varēs uzzināt pēc ekspertīzes veikšanas, ko pašvaldība ir gatava finansēt, informēja Šime.

Kuģa vraku pludmalē pamanīja vietējais zvejnieks Oskars Kadeģis. Nīcas Senlietu krātuves vadītāja Gita Vanaga paskaidroja, ka pretī šai vietai jūrā ir sēklis, kas savulaik bijis liktenīgs ne vienam vien kuģim.

Pašvaldības darbinieki trešdien kuģa detaļas saudzīgi savāca un līdz ekspertīzes veikšanai novietoja drošā vietā, lai drīzumā gaidāmie vēji tās neieskalotu atpakaļ un nebojātu.

Pēc seno detaļu konservācijas kuģa vraka fragmentu plānots izvietot apskatei kādā no Nīcas novada senlietu krātuvēm, visticamāk, Jūrmalciemā, uzsvēra Nīcas novada sabiedrisko attiecību speciāliste.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)