Elektroapgāde traucēta 10–13 tūkstošiem mājsaimniecību

Trešdienas rītā ap pulksten 10–10.30 elektroapgādes traucējumi ir aptuveni 10–13 tūkstošiem energokompānijas "Latvenergo" meitasuzņēmuma "Sadales tīkls" klientu, informēja "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Viņa pastāstīja, ka pagājušā naktī, veicot bojāto elektrisko līniju lokalizāciju, remonta darbus un pārslēgumus, "Sadales tīkla" speciālisti uz pusi samazinājuši vētras izraisīto avārijas atslēgumu skaitu. Patlaban spēki tiek koncentrēti seku novēršanai Latvijas austrumos, piesaistot brigādes no reģioniem, kuros ir likvidēta lielākā daļa no postījumiem.

Bidere arī norādīja, ka situācija elektroapgādes jomā ir mainīga, ar tendenci samazināties bojājumu skaitam un trešdien kopumā strādā 300 brigāžu – gan "Sadales tīkla", gan darbuzņēmēju.

"Nakts laikā un trešdien no rīta "Sadales tīkla" dispečeru dienests ir veicis lokalizācijas un pārslēgumus, uz pusi samazinot avārijas skaitu atslēgumus un atjaunojot elektroapgādi vairākos Latvijas reģionos. Neskatoties uz tumšo diennakts laiku, avārijas režīmā ekstrēmos apstākļos bojājumus elektrolīnijās novērsa arī operatīvās un remonta un celtniecības brigādes," klāstīja Bidere.

Saskaņā ar sniegto informāciju pašlaik norit aktīvs darbs, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu elektroapgādi vētras visvairāk skartajā reģionā – Latgalē. Strādā visas "Sadales tīkla" austrumu reģiona brigādes, kā arī tiek piesaistītas papildu brigādes no Kurzemes reģiona. Lai prioritāri pievienotu elektrību sabiedriskas nozīmes objektos un iestādēs, "Sadales tīkls" ir apzinājis situāciju ar vietējām pašvaldībām, kā arī savstarpēji sadarbojas iespējami ātrākai vētras seku novēršanai. Patlaban vislielākais avārijas atslēgumu skaits ir Daugavpils apkārtnē, kur konstatēts 4600 atslēgumu, Ludzas apkārtnē – 2400, bet Balvu apkārtnē reģistrēti 945 avārijas atslēgumi," sacīja Bidere.

Viņa arī piebilda, ka Ziemeļvidzemē, kur lielākie postījumi bija otrdienas pēcpusdienā, ir novērsta lielākā daļa bojājumu. "Patlaban norit situācijas stabilizēšanas darbs, pabeidzot darbus Gulbenes apkārtnē, kur ir 1200 atslēgumu, Valmieras–Rūjienas elektrolīnijā, kur ir 650 atslēgumu, kā arī Cēsu–Piebalgas elektrolīnijā, kur atslēgumu skaits bija 550," teica "Latvenergo" pārstāve.

Ņemot vērā postījumu dinamiku un apmērus, "Sadales tīkls" otrdien, 27.decembrī, izsludināja masveida bojājumu situāciju. Bidere paskaidroja, ka tā stājas spēkā, ja ir liels traucējumu skaits vidējā sprieguma un zemsprieguma elektroietaišu lietotāju elektroapgādē, kurus nav iespējams novērst, izmantojot elektroiekārtu atbildīgās Ekspluatācijas nodaļas personālu, atbilstošajā reģionā izvietoto remontceltniecības struktūru un piesaistīto darbuzņēmēju resursus 24 stundu laikā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka stiprā vēja dēļ otrdienas pusdienas laikā avārijas atslēgumu skaits bija 3–3,5 tūkstoši, bet vakarpusē atslēgumu skaits palielinājās līdz 40 tūkstošiem.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un seši meitasuzņēmumi ‒ "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba", "Liepājas enerģija" un "Latvijas elektriskie tīkli".

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)