Unikāli izgaismo Ventspils tiltu

© Ventasbalss.lv

Pie paliekošas Ziemassvētku dāvanas tikuši ventspilnieki – Ventas tilts ir pārtapis par efektīgu gaismas mākslas darbu, kas pilsētniekus un viesus turpmāk priecēs diennakts tumšajā laikā.

Tiltam ir izgaismoti balsti, margas un laternu stabi, kas eleganti atspīd upes ūdeņos. Dekoratīvo izgaismojumu veido gandrīz 1000 kontrolējamu gaismas elementu un lāzerprojekcijas. «Tas viss rada vizuāli krāsainu efektu, spēcīgu krāsu un gaismas dinamiku, ko novērtē ne tikai ventspilnieki, bet arī viesi,» jauno objektu raksturo Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone. Viņa akcentē, ka šis ir lielisks piemērs, kā, sadarbojoties ar augsta līmeņa profesionāļiem, no vienkāršas lietas var iegūt neticamu rezultātu. Proti, Ventas tilta apveids ir ļoti vienkāršs, ko akcentē vienīgi liektās formas apgaismes stabi. Taču, pateicoties unikālajam izgaismojumam, vienkāršais tilts ir pārvērties par vienu no skaistākajiem objektiem ne vien pilsētā, bet arī tuvākā un tālākā apkaimē.

Ventspils brīvostas pārvalde, kas ir projekta pasūtītājs, lepojas, ka šāda tipa objektam pirmo reizi Baltijā izmantota pastāvīga lāzeru projekcija, kas uz tilta paceļamās daļas tās pacelšanas laikā rādīs pulksteni, kā arī citus grafiskos objektus īpašos gadījumos. Visu apgaismojumu vada ar datoru, un piekļūt gaismas vadībai var no jebkuras vietas, izmantojot pat mobilo telefonu. Brīvostas pārvaldes pārstāvis Arnis Mazalis sola, ka svētkos apgaismojums tikšot veidots vēl īpašāks un krāšņāks.

Apgaismojuma dizainēšanā, projektēšanā un uzstādīšanā piedalījušies gan somu un nīderlandiešu eksperti, gan mūsu pašu uzņēmumi, arī SIA ArkiLE. «Ventspilī radīta viennozīmīgi vērienīgākā šā gada izgaismošanas instalācija, kas, iespējams, ir arī vissarežģītākā un daudzveidīgākā Rietumeiropas valstīs,» rezumē ArkiLED projektu vadītājs Deniss Kiseļovs.

Rekonstruētā Ventas tilta atklāšana notika pirms gada – pērnajos Ziemassvētkos. Un tagad var teikt, ka ar izgaismojuma atklāšanu ir uzlikts punktiņš uz i.

Svarīgākais