LNO darbinieki sašutuši par neskaidrību un Žagara neapstiprināšanu direktora amatā

Latvijas Nacionālās operas (LNO) darbinieki ir sašutuši par neskaidrību pēc kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (Nacionālā apvienība) lēmuma vēl neslēgt līgumu ar LNO direktoru Andreju Žagaru un norāda, ka ir traucēta operas darbība.

LNO darbinieki publiskā paziņojumā medijiem uzsver, ka pēc ministres publiski paustā lēmuma nekādas tālākas darbības nav sekojušas. Turklāt sasteigtā lēmuma pieņemšanas dēļ nav notikusi reāla un pilnvērtīga vadības pārņemšana un lietu nodošana, kā arī līdz šim brīdim nav juridiski sakārtotas darba tiesiskās attiecības ar līdzšinējo LNO valdes locekli Andreju Žagaru.

Operas administrācija par dīvainu uzskata situāciju, ka līdz šim brīdim nav publiskots un dokumentāri pieejams Kultūras ministrijas konkursa komisijas lēmums par Andreja Žagara virzīšanu LNO valdes locekļa (direktora) amatam un kultūras ministres rīkojums, ar kuru piektdien publiski ar masu mediju starpniecību Jaunzeme-Grende mutiski anulēja konkursa komisijas lēmumu.

LNO administrācija uzskata, ka šāda vienas no lielākajām kultūras institūcijām iespējamā vadības maiņa, kas skar ļoti lielu šajā uzņēmumā strādājošo darbinieku skaitu un sadarbības partnerus, tiek veikta sasteigti un tikai balstoties uz mutvārdos paustu informāciju.

Operas administrācijas pārstāvji otrdien ir tikušies ar Kultūras ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītāju Uldi Lielpēteru, lai risinātu jautājumu par LNO funkcionālās darbības nodrošināšanu, taču LNO vēl nav saņēmusi Kultūras ministrijas pilnvarojumu rīkoties ar naudas līdzekļiem vai dokumentiem.

Tādējādi LNO darbība ir traucēta, ir paralizēta LNO rīcībspēja ar LNO finanšu ieņēmumiem – patlaban ir ienākuši līdzekļi par labi pārdotiem Vecgada koncertiem –, kas kavē uzņēmuma normālu darbību, uzsver LNO.

LNO darbinieki pauž sašutumu par esošo neskaidrību, kā arī izsaka savu neizpratni par līdzšinējā LNO direktora Andreja Žagara neapstiprināšanu atkārtotam termiņam.