Trešo gadu pēc kārtas Latvijā Ziemassvētku laikā ir atkala

Sestdienas rītā vietām Latvijā - galvenokārt Zemgales austrumu daļā un Vidzemē, ir neliela atkala, liecina uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Vietām Kurzemē sasalstošs lietus sākās piektdienas vakarā, nakts gaitā šī nokrišņu zona izpletās tālāk uz austrumiem. Pārsvarā atkala ir neliela un īslaicīga, neveidojot lielu apledojumu, turklāt valsts rietumu pusē gaisa temperatūra jau pakāpusies virs nulles un apledojums kūst.

Daudz ilgstošāka un spēcīgāka atkala Latvijā bija pirms gada - 2010.gada Ziemassvētkos. Tā Latviju sasniedza 24.decembra rītā no dienvidiem un aptvēra gandrīz visu valsti, lietus vietām sākās pat pie astoņu grādu sala, Alūksnē - pie -10 grādiem. Starp LVĢMC novērojumu stacijām biezākais apledojums tika konstatēts Dobelē - astoņi milimetri. Tomēr biezāka ledus kārta un lielāki postījumi bija daļā Latgales un Vidzemes, kur Otrajos Ziemassvētkos apledojuma dēļ bez elektrības palika aptuveni 17 tūkstoši mājsaimniecību.

Pērn Ziemassvētkos bija ne tikai atkala, bet arī ledus lietus un stiprs sniegs, Ziemassvētku vakarā biezākā sniega sega bija Rūjienā un Rīgā - attiecīgi 41 un 39 centimetri. Apledojums valsts austrumos saglabājās līdz janvāra sākumam. Turklāt Jaungada naktī Latvijā sākās sniegputenis un daudzi koki, neizturot ledus un sniega svaru un vēja brāzmas, lūza, 1.janvāra rītā pārtraucot elektroapgādi aptuveni 50 tūkstošiem mājsaimniecību.

2009.gadā visstiprākie nokrišņi, tostarp atkala, bija 23.decembrī, un 24.decembra rītā bez elektrības bija aptuveni 35 tūkstoši "Latvenergo" klientu, galvenokārt Latgalē. Atkala Latgalē un vietām Vidzemē bija arī 2009.gada Pirmajos Ziemassvētkos, tādēļ radās jauni elektroapgādes traucējumi. 2009.gada Ziemassvētkos "Latvenergo" no līnijām noņēma aptuveni 2000 lūzušu koku un nomainīja 27 elektrolīniju balstus.

Neliela atkala daudzviet Latvijā bija arī 2007.gada 23.-25.decembrī. Sasalstošs lietus šajā gada laikā bijusi ierasta parādība arī pirms daudziem gadu desmitiem un simtiem, par to vēsta arī tautasdziesmas - "sidrabiņa lietiņš lija Ziemassvētku vakarā, visi sīki žagariņi sidrabiņu vizināja".

Gaisa temperatūra sestdien plkst.7 rītā Latvijā bija no +2 grādiem jūras piekrastē līdz -4..-5 grādiem Latgalē pie Baltkrievijas un Krievijas robežas. Zemākā gaisa temperatūra, -6,3 grādi, reģistrēta pusnaktī Krāslavā.

Visā Latvijā ir apmākušās debesis, daudzviet dūmaka, vietām Kurzemē - migla. Valsts lielākajā daļā brīžiem ir nelieli nokrišņi - pārsvarā smidzinošs lietus, valsts centrālajā un austrumu daļā arī atkala, bet dažviet valsts austrumos mazliet snieg. Pūš mēreni stiprs dienvidu vējš ar brāzmām līdz 7-11 metriem sekundē.

Rīgā apmācies un dūmakains laiks, brīžiem smidzina lietus, dienvidu vējš brāzmās pūš līdz 11 metriem sekundē un gaisa temperatūra sasniegusi nulles atzīmi.