Iespējamu nopietnu finanšu problēmu dēļ ministre vēl neapstiprina Žagaru

Iespējamu nopietnu finanšu problēmu dēļ kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktora amatā vēl nav apstiprinājusi Andreju Žagaru.

Savukārt pret Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāri Solvitu Zvidriņu ierosināta disciplinārlieta, un viņa uz tās laiku atstādināta no amata, aģentūru BNS informēja ministres pārstāve Elīna Bīviņa.

Ministre piektdien ir saņēmusi Zvidriņas vadītās konkursa komisijas lēmumu, ar kuru LNO direktora amatam tiek virzīts līdzšinējais operas direktors Žagars.

Līgums ar operas direktoru ir jāparaksta ministram, tomēr Jaunzeme-Grende līguma parakstīšanu pagaidām ir atlikusi, jo viņas rīcībā ir nonākusi papildu informācija, kas liecina par, iespējams, nopietnām finanšu problēmām Kultūras ministrijas pārraudzībā esošajā iestādē.

Pamatojoties uz faktiem un pamatotām šaubām par to, ka finanšu problēmas radušās, visticamāk, nesaimnieciskas rīcības dēļ, kā arī tādēļ, ka LNO ilgstoši nav nodrošināta pietiekama, visaptveroša un kvalitatīva valsts kapitāla daļu pārvaldība un uzraudzība, kas ir KM valsts sekretāra kā valsts kapitāla daļu turētāja pienākums, ministre pret Zvidriņu ierosinājusi disciplinārlietu, kas ļaus iegūt pilnvērtīgu informāciju par operas finanšu situāciju un citiem apstākļiem.

Ar ministres lēmumu Zvidriņa uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku ir atstādināta no amata, bet par pienākumu izpildītāju iecelts valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters.

Lai informētu par savu lēmumu un turpmāko rīcību, Jaunzeme-Grende jau piektdien pēcpusdienā aicinājusi LNO kolektīvu uz tikšanos. Ministre ar LNO darbiniekiem tiksies plkst. 17 operas Jaunajā zālē.

Jau vēstīts, ka augustā LNO simfoniskā orķestra mākslinieku neatkarīgā arodbiedrība nāca klajā ar viedokli, ka operas vadība ignorē darbinieku prasības un valsts dotācijas līdzekļus tērē nelietderīgi.

Toreizējai kultūras ministrei darbinieki aicināja Žagaru no amata atcelt. Žagars pārmetumus par nelietderīgu naudas izmantojumu noraidīja.