Pētījums: ziemai neraksturīgie laikapstākļi mazina iedzīvotāju Ziemassvētku noskaņas

Salīdzinot ar aizvadīto gadu, rīdzinieku un pilsētas viesu vidū ir samazinājusies svētku izjūta par Ziemassvētku noformējumu, secināts Lux Express veiktajā pētījumā. Ja pagājušajā gadā ar Ziemassvētku rotājumiem Rīgā bija apmierināti 67% iedzīvotāju, tad šogad ar tiem apmierināti ir vien 56% iedzīvotāju. Turklāt tikai katrs ceturtais jeb 24% aptaujāto uzskata, ka Rīgā ir padomāts par aktivitātēm tūristiem ziemas sezonā.

„Lai gan latviešu vidū ir samazinājies vērtējums par pilsētas gatavību uzņemt viesus, tas nemazina tūristu interesi par Rīgu, īpaši no Krievijas. Lai apkalpotu visus pasažierus, kas Ziemassvētkos vēlas nokļūt Rīgā no Sanktpēterburgas, mums nācās pat palielināt reisu skaitu, jo pieprasījums no šīs valsts šogad pieaudzis par 30% salīdzinājumā ar pagājušā gada Ziemassvētkiem. Arī pārējos maršrutos ik gadu ziemas brīvdienās jūtam pasažieru pieplūdumu,” skaidro Lux Express Ziemeļu reģiona pārdošanas vadītāja Vlada Kulmane.

Nedaudz vairāk nekā 40% aptaujāto atzina, ka Ziemassvētku rotājumi Rīgā rada svētku izjūtu, 14% uzskata, ka tie iepriecina bērnus, savukārt 2% aptaujāto norādīja, ka Rīgas noformējums Ziemassvētkos pievilina ārvalstu tūristus. Pētījumā secināts arī, ka 7% aptaujāto nepatīk noformējuma vizuālais risinājums, 4% norādīja, ka tie ir pārāk dārgi. Katram trešajam aptaujātajam jeb 34% nav viedokļa šajā jautājumā.

„Lai gan pilsētā darbojas svētku tirdziņi un dažādās Rīgas vietās var vērot īpašus vides objektus no akcijas „Ziemassvētku egļu ceļš”, sniega trūkums ir mazinājis svētku noskaņu. Iespējams, sniega trūkums izskaidro to, ka iedzīvotāji ir daudz pesimistiskāki gan domājot par Ziemassvētku rotājumiem, gan aktivitātēm tūristiem šajā svētku sezonā,” uzskata Vlada Kulmane.

Domājot par ārvalstu tūristu piesaisti Rīgā uz svētkiem, tikai katrs ceturtais jeb 24% aptaujāto uzskata, ka Rīgā ir padomāts par aktivitātēm tūristiem ziemas sezonā. Gandrīz 16% norādīja, ka ir vērts uzlabot piedāvāto pakalpojumu kvalitāti, 8% atzina, ka aktivitāšu piedāvājums ir plašs un interesants. Gandrīz puse jeb 42% aptaujāto uzskata, ka par tūristiem Rīgā ziemas sezonā neviens nerūpējas, uzsverot, ka trūkst unikālu, Latvijai raksturīgu aktivitāšu, vai arī norādot, ka tūristiem ziemas sezonā Rīgā vispār nav, ko darīt. Katrs trešais jeb 35% respondentu atzina, ka viņiem ir grūti novērtēt tūrisma politiku Rīgā pirms svētkiem.