Luterāņu baznīcas galva nedrošības izjūtu min par iemeslu zemajai dzimstībai Latvijā

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags nedrošības izjūtu nosaucis par iemeslu zemajai dzimstībai Latvijā.

Uz to arhibīskaps norāda vēstījumā Latvijas iedzīvotājiem Ziemassvētkos, aģentūru BNS informēja arhibīskapa asistente Helēna Andersone.

"Esam pieraduši, ka no rīta, klausoties ziņas vai atverot laikrakstus, pāri veļas nedrošības vilnis. Ko nesīs šodiena? Kas būs pēc mēneša? Pēc gada? Vai mums neklāsies kā Jāzepam un Marijai, kam laiks dzemdēt pienāca tālu no mājām, ceļā un bez pajumtes? Nedrošība nav laba vide, kur bērnam nākt pasaulē. Nedrošības izjūta ir galvenais, kādēļ Latvijā dzimst tik maz bērnu. Ne tikai nedrošība par ienākumiem un darbu nākotnē, bet arī nedrošība par savu vēlēšanos uzņemties saistības, doties laulībā, kļūt par ģimeni, būt par vecākiem. Bērni šodien daudziem šķiet apgrūtinājums un krusts," vēstījumā norāda Vanags.

Arhibīskaps secina, ka ikdienā mūsu domas daudz vairāk aizņem tas, kā nodzīvot šo nedēļu, šo dienu, bet Kristus ļauj piedzīvot mieru un drošību. Kad mīlestība uz Kristu ir pilnīga, vairs nav, no kā baidīties, jo viņā ir viss, kas dzīvei dod mierinājumu un prieku, uzsver luterāņu baznīcas galva.

"Viņš [Kristus] neapsola pasargāt no grūtībām. Viņš nesola, ka tiem nekas netiks atņemts. Viņš neatbrīvo no okupācijas un nepārveido politisko sistēmu. Tā vietā viņš ļauj piedzīvot mieru un drošību savā klātbūtnē," svētku priekšvakarā pauž Vanags.

"Ziemsvētkos lūgsim Dievu, lai Kristus klātbūtnē atkāpjas arī mūsu šaubas un nedrošība. Lai mūsu zemē atkal svinētu kāzas un būtu daudz ģimeņu, ko varētu saukt par svētām. Lai bērni, kas vēl gaida savu piedzimšanu, nāk pasaulē gaidīti un mīlēti, kaut arī tas būtu kūtī vai silītē. Lai viņi aug ar Dievu un vecāku rūpēm par prieku un svētību. Lai mūsu ceļš griežas uz dzīvības pusi," sacīts vēstījumā.