Latvijā pirmo reizi atklāts asteroīds, tam dots vārds "Baldone"

Latvijā, Baldones observatorijā, pirmo reizi atklāts asteroīds jeb mazā planēta, kuras diametrs ir aptuveni 1,5 kilometri, aģentūrai BNS pastāstīja Latvijas Universitātes Astronomijas institūta Astrofizikas observatorijas vadītājs Ilgmārs Eglītis.

Asteroīdam dots vārds "Baldone".

Asteroīdu jeb mazo planētu jau 2008.gada 3.janvārī ar atjaunoto Baldones Šmita teleskopu atklājis Latvijas astronoms Ilgmārs Eglītis, bet orbītas aprēķinus veicis Lietuvas astronoms Kazimirs Černis.

"Lai arī asteroīds atklāts jau 2008.gadā, bija nepieciešams zināms laiks, lai noskaidrotu precīzu tā orbītu un veiktus citus nepieciešamos aprēķinus. Lai gan šis nav liels asteroīds, tomēr tas ir pirmais, kas atklāts Latvijā," klāstīja Eglītis.

Pirmais Latvijas observatorijā atklātais asteroīds apriņķo Sauli 3,73 gados pa nedaudz izstieptu orbītu. Tā aptuvenais diametrs ir 1,5 kilometri, un tas sastāv no akmens.

Līdz ar "Baldones" atklāšanu tā ir piecpadsmitā mazā planēta, kas nes ar Latviju saistītu vārdu Saules sistēmā. Pārējās mazās planētas, kurām dots ar Latviju saistīts vārds, atklātas citās valstīs.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais