Spēcīgais vējš traucējumus elektroapgādē nav radījis

Situācija elektroapgādes ziņā pirmdien pusdienas laikā ir stabila un būtiski neatšķiras no ikdienas situācijām, apliecina Latvijas energokompānijas "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

"Pašlaik situācija elektroapgādes darbībā ir stabila un būtiski neatšķiras no ikdienas situācijām. Būtiski lieli traucējumi nav bijuši. Atsevišķās vietās ir bijušas elektroapgādes problēmas, bet tās ļoti operatīvi novērstas 15–30 minūšu laikā," sacīja Bidere.

Viņa piebilda, ka pirmdien Latvijā novērotais spēcīgais vējš problēmas galvenokārt izraisījis valsts rietumu rajonos. "Ir informācija, ka pirms pulksten vieniem Saldus apkārtnē bija elektroenerģijas pārrāvumi, tomēr tagad tie ir jau novērsti. Lielākās problēmas tradicionāli ir rietumu rajonos, tomēr "Sadales tīkls" ["Latvenergo" meitasuzņēmums] ir pilnā gatavībā novērst jebkurus traucējumus vai bojājumus, kas līdz šim arī operatīvi izdarīts vietās, kur bijušas kādas problēmas," uzsvēra Bidere.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un seši meitasuzņēmumi ‒ "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba", "Liepājas enerģija" un "Latvijas elektriskie tīkli".

Sinoptiķi brīdinājuši, ka pirmdien visā Latvijā dienvidu, dienvidrietumu vējš kļūs vētrains, brāzmās pastiprinoties līdz 16–21 metram sekundē. Kurzemes dienvidu piekrastē un pēcpusdienā arī Ziemeļvidzemes piekrastē vējš brāzmās sasniegs 22–24 metrus sekundē. Sagaidāms, ka stiprākās vēja brāzmas, neskaitot piekrasti, plosīsies pēcpusdienā un vakarā Vidzemē, it īpaši reģiona ziemeļrietumu daļā.

Kurzemē būtiski vēja postījumi nav gaidāmi, bet Latgalē, Vidzemē un Zemgalē vējš var izraisīt elektroapgādes pārrāvumus vairākiem tūkstošiem mājsaimniecību.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)