Darba inspekciju un VBTAI no nākamā gada vēl neapvienos

Lai gan vasarā Labklājības ministrija (LM) nāca klajā ar ierosinājumu līdz gada beigām apvienot Valsts darba inspekciju (VDI) un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju (VBTAI), izveidojot Darba un sociālo lietu inspekciju, tas tomēr tik drīz vēl nenotiks, jo jaunā labklājības ministre nolēmusi par šo jautājumu vēl rīkot diskusijas.

LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče informēja, ka no 2012.gada 1.janvāra vienota Darba un sociālo lietu inspekcija darbu vēl nesāks.

"Par šādas iestādes izveides virzības pamatojumu un argumentāciju LM gada sākumā tiks diskutēts, iesaistot visas ieinteresētās puses," norādīja Kupče.

Lēmums par VDI un VBTAI apvienošanu tika pieņemts iepriekšējās ministres Ilonas Jurševskas (Zaļo un zemnieku savienība) darbības laikā, taču viņas pēctece amatā Ilze Viņķele ("Vienotība") nolēmusi šo jautājumu vēl pārrunāt ar iesaistītajām pusēm.

Jau vēstīts, ka jūnija beigās Valsts sekretāru sanāksmē tika pieteikts LM izstrādātais Darba un sociālo lietu inspekcijas (DSLI) likumprojekts.

Ministrija toreiz norādīja, ka "esošo situāciju, ka LM pārraudzībā ir divas valsts pārvaldes iestādes, kas veic valsts uzraudzību un kontroli jeb inspicēšanas funkciju, nevar uzskatīt par veiksmīgāko efektīvas valsts pārvaldes modeli. Vairāku uzraudzības un kontroles iestāžu (inspekciju) pastāvēšana viena ministra pārraudzības jomās no procesu vadības viedokļa ir sarežģītāka un mazāk efektīva nekā vienas iestādes esamība. Par lietderīgu nav uzskatāma arī salīdzinoši nelielas valsts pārvaldes iestādes atsevišķa pastāvēšana".

LM gan atzina, ka inspekciju apvienošana finansiālu ietekmi un ietaupījumu nedod.