Vērtēs iespējas ieviest sociālo aprūpes centru specializāciju

Pēc puiša invalīda novārgšanas sociālajā aprūpes centrā "Kalkūni" Labklājības ministrija (LM) vērtēs iespēju ieviest sociālās aprūpes centru specializāciju, aģentūrai BNS trešdien pastāstīja nozares ministre Ilze Viņķele ("Vienotība").

Viņa uzsvēra, ka pēc gadījuma Latgalē "Kalkūnos" ļoti nopietni ir sākta sociālo aprūpes centru pakalpojumu vērtēšana, īpaši pievēršot uzmanību smagāk slimo klientu aprūpei. Ministrijā tika izveidota darba grupa, kas četru mēnešu laikā izstrādās risinājumus, lai šādus gadījumus nākotnē izslēgtu. Viens no iespējamiem risinājumiem varētu būt sociālo aprūpes centru specializācija.

"Viens no risinājumiem, kas iezīmējas, ir runāt par sociālo aprūpes centru specializāciju. Ļoti ierobežotu finanšu resursu apstākļos, iespējams, kāda no sociālās aprūpes centra filiālēm ir jāspecializē uz smagākajiem gadījumiem un šiem centriem jāiedod vairāk naudas," minēja Viņķele.

Ministre klāstīja, ka pēc sociālo aprūpes centru apsekošanas visā Latvijā atklājusies ļoti atšķirīga situācija, ka vienāda finansējuma apstākļos konstatētas milzīgas atšķirības starp pakalpojumiem. Viņa atzina, ka tas nozīmējot, ka arī ministrijas uzraudzība ir pieklibojusi. Vienlaikus ministre norādīja, ka finansējums sociālajiem aprūpes centriem ir nožēlojams.

Pēc puiša novārgšanas "Kalkūnos" amatu neviens no sociālajā aprūpē iesaistītajiem nav zaudējis, tomēr vairāki darbinieki centru pametuši, bet pārējie notikušo smagi pārdzīvojot.

"No "Kalkūniem" daudzi darbinieki ir aizgājuši, nav tā, ka tur visiem ir vienalga. Īsti vietā darbiniekus nevar atrast par to atalgojumu, bet tas neatbrīvo mūs no pienākuma sniegt pakalpojumu. Cilvēki nav pietiekami profesionāli, bet dažās vietās vadītājs to māk atrisināt," paskaidroja Viņķele.

Jau ziņots, ka pēc 21 gadu vecā puiša invalīda novārgšanas tika ierosināta dienesta pārbaude un noteikti disciplinārsodi "Kalkūnu" darbiniekiem, savukārt Veselības inspekcija piemērojusi naudas sodus divām ārstniecības personām – 50 un simts latu, bet nav konstatējusi neprofesionālu vai nolaidīgu rīcību.

Puisis pēc ārstēšanās Daugavpils slimnīcā ir pārvests uz vienu no sociālās aprūpes centra "Rīga" filiālēm. Aģentūrai BNS labklājības ministre Viņķele trešdien apliecināja, ka puiša stāvoklis ir stabilizēts.