Augstskolu kopmītnes meklē īrniekus

Par dzīvi kopmītnēs maksāt trīs reizes lielāku summu vai arī pārvākties uz citu istabu – pagājušajā nedēļā vajadzēja izvēlēties Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentei Annai. Līdzīgā situācijā bija nonākuši arī daudzi citi, kas negribēja pārcelties uz citu istabu, jo savējo bija pašu spēkiem izremontējuši.

Pašlaik Annai istabas biedru nav, bet viņa maksā tikai par vienu gultas vietu. Tā kā dienesta viesnīcā brīvu vietu netrūkst, Anna bija neizpratnē: "Man teica, lai izvēlos, uz kuru no kādām septiņām istabām pārvākties. Nepiedāvāja, ka kāds var dzīvot pie manis, bet pārvākties negribu, jo istabu pati esmu remontējusi."

RTU Studentu dienesta viesnīcas vadītāja Iveta Sveržicka Neatkarīgajai stāsta, ka pašlaik kopmītnēs ir daudz brīvu vietu. Viņa ir dzirdējusi, ka vairākās dienesta viesnīcās studentiem paziņots, ka tiem, kam istabā ir brīvas vietas, par tām jāmaksā vai arī jāpārvācas uz citu istabu. I. Sveržicka norāda: "Ja studenti ir izremontējuši istabu un kopmītnēs vietu netrūkst, viņiem nedrīkst likt pārvākties. Ja tomēr šādi gadījumi ir, studenti aicināti vērsties RTU viesnīcu daļā."

Kā Neatkarīgajai pastāstīja students Jānis un liecina izliktie paziņojumi, kopmītnēs samazināta īres maksa personām, kas nestudē RTU. Administrācija centusies atbrīvot istabas, lai studentiem nebūtu jādzīvo kopā ar jaunajiem īrniekiem. Tomēr kopmītņu iedzīvotāji vienojušies ar administratori, ka tad, ja daudz cilvēku, kas nestudē, gribēs dzīvot dienesta viesnīcā, studenti varēs izvēlēties – pārcelties uz citu istabu, maksāt par brīvajām vietām vai arī dzīvot kopā ar jauno īrnieku.

Arī Latvijas Universitātes (LU) dienesta viesnīcās šogad vietu netrūkst, stāsta LU Sabiedrisko attiecību departamenta pārstāve Keta Selecka-Trušinska, piebilstot, ka brīvās vietas universitāte izīrē citu augstskolu un koledžu studentiem.

Par studentu trūkumu nesūdzas Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) dienesta viesnīcās. Kā norāda RSU preses sekretāre Irīna Kukliča, kopmītnēs aptuveni 80% no visām gultasvietām ir aizņemtas. Turklāt, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, studentu kļuvis vairāk. Tas, visticamāk, saistīts ar cenu politiku, proti, šā mācību gada sākumā par 30 procentiem samazinātas cenas dzīvošanai dienesta viesnīcā.

***

UZZIŅAI

Maksa par gultasvietu dienesta viesnīcā (mēnesī)

- RSU studentiem Ls 35–158.

- RTU studentiem Ls 26–36, pārējiem Ls 36–46.

- LU studentiem Ls 32–40, studentiem studiju pārtraukumā Ls 45.

Svarīgākais