Dombrovskis rosina pārskatīt maksātnespējas administratora atlīdzības apmēru

Tieslietu ministrijai (TM) kā atbildīgajai iestādei būtu jāpārskata maksātnespējas administratora atlīdzības apmērs, kas pašlaik ir 5% no apgūstamo aktīvu summas virs 100 tūkstošiem latu, otrdien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Pēc premjera teiktā, līdz ar šādiem aprēķiniem nav ievērots atlīdzības samērīguma princips, un tas faktiski nozīmē, ka "līdzekļi miljoniem latu lielā apmērā nevis tiek novirzīti uzņēmuma kreditoriem, bet tos iekasē maksātnespējas administrators".

Dombrovskis atzina, ka maksātnespējas administratora atlīdzības jautājums būtu jāpārskata TM, kas pārvalda šos procesus.

Tāpat premjers, komentējot to, ka joprojām nav izdevies apstiprināt "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas administratoru, jo noraidītas gan Aigara Lūša, gan Inta Goldmaņa kandidatūras šim amatam, norādīja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) būtu maksimāli ātri jāizvirza kandidatūra, par kuras reputāciju nebūtu nekādu šaubu. Goldmanis iepriekš strādājis ar atsevišķiem "Latvijas Krājbankas" kreditoriem, līdz ar to konstatēts interešu konflikts, paskaidroja Dombrovskis.

"Galvenais būtu pārliecība par kandidāta reputāciju un profesionalitāti tikt galā ar šādu liela mēroga lietu," uzsvēra Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa otrdien nolēma pieņemt izskatīšanai FKTK pieteikumu un ierosināt "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas lietu. Vienlaikus tiesa nolēma, ka FKTK jāizvirza cits bankas maksātnespējas administratora amata kandidāts.

Ar pieteikumu tiesā FKTK vērsās decembra sākumā, tomēr konstatēto trūkumu dēļ tas tika atstāts bez virzības līdz 27.decembrim. Sākotnēji FKTK bankas maksātnespējas administratora amatam izvirzīja Lūsi, tomēr pagājušajā nedēļā komisija viņa kandidatūru atsauca. Pēc konsultācijām, tostarp ar tiesībsargājošajām institūcijām, tika pieņemts lēmums par maksātnespējas administratoru virzīt Goldmani, kurš savus pienākumus veiktu kopā ar zvērinātu auditoru kompāniju "Deloitte Latvia". Maksātnespējas administratoram juridisko atbalstu sniegtu advokātu birojs "Varul".

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".