Valdība KNAB piešķir 61 235 latus ātrākas tiesas spriedumu izpildes veicināšanai

Valdība otrdien atbalstīja lēmumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam 61 235 latus.

Nauda nepieciešama, lai nodrošinātu pēc iespējas ātrāku tiesas spriedumu izpildi divās KNAB izmeklētajās krimināllietās, kurās ir pieņemts galējais tiesas nolēmums par rīcību ar atsavinātajiem un arestētajiem finanšu līdzekļiem un mantas konfiskāciju.

KNAB norāda, ka tas kā izmeklēšanas iestāde ir atbildīgs par kriminālprocesuālo darbību dēļ atsavināto un arestēto naudas līdzekļu glabāšanu. Taču tiesas nolēmumu pilnīgu izpildi saistībā ar noteikto mantas konfiskāciju KNAB patlaban nevar nodrošināt, jo daļu no KNAB atsavinātajiem un arestētajiem finanšu līdzekļiem bija piesavinājušās bijušās atbildīgās biroja amatpersonas.

Kriminālprocesā par KNAB atsavināto un arestēto finanšu līdzekļiem piesavināšanos KNAB kā cietušais ir veicis nepieciešamos pasākumus, lai atgūtu finanšu līdzekļus attiecīgajā apmērā.

Lai gan tiesas spriedums daļā par kaitējuma kompensāciju ir stājies spēkā, tā vēl nav saņemta. Tiesa KNAB pazudušās naudas lietā nosprieda birojam par labu piedzīt no bijušā KNAB darbinieka Jāņa Imšas 102 272 latus.

Lai arī spriedums ir stājies spēkā, minētā kaitējuma kompensācija pašlaik vēl nav saņemta, kā arī nav prognozējams, kad birojs to varētu saņemt. Imša patlaban atrodas cietumā, kur izcieš brīvības atņemšanas sodu.

Līdz šim jautājumi saistībā ar krimināllietu ietvaros pieņemto tiesas nolēmumu pilnīgu izpildi ir risināti, ņemot vērā iespējamo ietaupījumu no KNAB piešķirtajiem finanšu līdzekļiem 2011.gadā, samazinot izdevumus atalgojumam.

Saskaņā ar tiesas nolemto KNAB jau ir atmaksājis piecām privātpersonām kopumā 34 715 latus, kas tikuši atsavināti KNAB izmeklētajos kriminālprocesos.

Svarīgākais