Saeima šonedēļ lems par misijas termiņa Afganistānā pagarināšanu

Saeima ceturtdien lems par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) misijas Afganistānā termiņa pagarināšanu, liecina apstiprinātā sēdes darba kārtība.

Atbilstoši Saeimas Kārtības rullim, ja valdība lūgusi jautājumu skatīt steidzami, Saeimā komisijām tas nav jāskata, un to var uzreiz virzīt skatīšanai Saeimas plenārsēdē.

Tomēr jautājums par operācijas Afganistānā norisi ir iekļauts arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdes darba kārtībā otrdien. Tad uz sēdi aicināts Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, kuru paredzēts izvaicāt par Afganistānas operācijas norisi.

"Mums nav jābalso, bet vēlamies informatīvi par Afganistānas operāciju uzklausīt NBS komandieri," aģentūrai BNS norādīja komisijas vadītājs Ainars Latkovskis. Komisijas sēde pagaidām nav plānota slēgta.

Jau vēstīts, ka valdība pagājušajā nedēļā atbalstīja Saeimas lēmuma projektu par Latvijas karavīru mandāta pagarināšanu misijā Afganistānā līdz nākamā gada 13.oktobrim un lūdza Saeimu par to lemt steidzami.

Pašlaik Latvijas karavīru dalība misijā Afganistānā ir pagarināta līdz šā gada beigām, jo līdz ar Saeimas ārkārtas vēlēšanām parlaments nelēma par šo jautājumu, ļaujot lēmumu pieņemt valdībai.

Lai Latvijas karavīri varētu misijā darboties līdz ANO Drošības padomes noteiktajam termiņam – 2012.gada 13.oktobrim –, ir nepieciešams Saeimas lēmums.

Latvijas karavīru dalībai misijā nākamgad paredzēti 12,11 miljoni latu. Latvijas karavīru skaits Afganistānā arī nākamgad paliks nemainīgs – aptuveni 180 karavīru, taču gada laikā rotācijas kārtībā Afganistānā kopumā dienēs 350 karavīru.

Atlaistā 10.Saeima septembra beigās piešķīra valdībai tiesības nepieciešamības gadījumā lemt par Latvijas karavīru dalību misijā Afganistānā līdz brīdim, kad par to būs gatava lemt jaunā Saeima.

13.oktobrī beidzās Latvijas karavīru pilnvaras Afganistānā, un Saeima ik gadu pēc attiecīga ANO lēmuma lemj par mandāta pagarināšanu.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais