"Palladium" koncertzālē rīkos koncertus par spīti būvvaldes uzdevumam apturēt darbu

Koncertzāles "Palladium" līdzīpašnieks Ģirts Majors apgalvo, ka koncertzālē visi koncerti notiks par spīti Rīgas pilsētas būvvaldes lēmumam apturēt tās izmantošanu, jo koncertzāle vēl nav oficiāli nodota ekspluatācijā, sestdien vēsta laikraksts "Diena".

Decembrī plānoto pasākumu sarakstā ir 21.decembrī plānots grupas "Per" koncerts, savukārt Ziemassvētkos paredzēta izrāde bērniem "Ziemassvētki brīnumskapī".

Rīgas pilsētas būvvalde šonedēļ konstatēja, ka Rīgas centrā atklātā koncertzāle "Palladium vēl līdz šim nav oficiāli nodota ekspluatācijā. Par vajadzīgo formalitāšu nokārtošanu neesot parūpējies koncertzāles apsaimniekotājs uzņēmums "Palladium Rīga", un būvvalde uzdevusi īpašniekiem apturēt patvaļīgo koncertzāles izmantošanu, kā arī noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolu, informējusi par notikušo Valsts darba inspekciju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) un Rīgas pašvaldības policiju (RPP).

Lai arī zāle jau darbojas kopš 28.novembra un tur jau notikuši vairāki vērienīgi pasākumi, būvvalde skaidro, ka agrāk tas nav pamanīts lielā darba apjoma dēļ. «Šobrīd ir izsmelti visi būvinspekcijas rīcībā esošie resursi, tāpēc netiek nodrošināta pilnvērtīga apbūves preventīva un regulāra būvobjektu vizuālā pārbaude,» "Dienai" atzina būvvaldes pārstāve Kristīne Pētersone. Pārkāpumi gaismā nākuši tikai pēc tam, kad par to sāka interesēties Diena, saņemot lasītāju sūdzības.

"Palladium Riga" līdzīpašnieks Ģirts Majors uzskata, ka nekas traģisks nav noticis. Koncertzāle esot atjaunota saskaņā ar apstiprināto projektu, un visas ar cilvēku drošību saistītās daļas ir realizētas pilnā apmērā, tikai, ņemot vērā ilgo dokumentu apstiprināšanas kārtību, nepieciešamās formalitātes nav pabeigtas uz koncertzāles atklāšanas brīdi. Atbildīgajām institūcijām nav pretenziju pēc būtības, pavēstīja Majors.

Tiesa, būvvalde pauž, ka neesot saņemts svarīgs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) saskaņojums. «Šis ir gadījums, kad būvētājs apzināti rupji pārkāpj Būvniecības likumu un ekspluatē telpas ar ietilpību vairāk nekā 1000 cilvēkiem, zinot, ka iekšējā ugunsdzēsības sistēma nav pieslēgta ūdens piegādei un gadījumā, ja izceļas ugunsnelaime, būtu apdraudēta apmeklētāju dzīvība,» skaidroja būvvaldes vadītāja vietnieks Inguss Vircavs. Viņš norādīja: lai arī būvētājs izpildījis visus būvprojektā plānotos darbus, nedrīkst klaji ignorēt to, ka nav saņemts vajadzīgais saskaņojums.

VUGD Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks Paulis Tretjakovs atzina, ka "Palladium" ēkā ir atklāts kāds ar ugunsdrošības noteikumiem saistīts pārkāpums un to ugunsdzēsēji uzdevuši ēkas īpašniekiem novērst. Paulis Tretjakovs saka: salīdzinot ar automašīnas tehnisko apskati, gadījumā ar Palladium atklātais pārkāpums ir apzīmējams kā «braukt var, bet ievērojot piesardzību». Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, īpašnieki strādā, lai defektu novērstu, un, kad būs gatavi, VUGD inspektori dos atkārtotu novērtējumu objektam.

«Tā nedrīkstētu būt – ja tā būtu privātmāja, tad viņi to darītu uz savu risku. Bet, ņemot vērā, ka tā ir publiska celtne, kurai izvirzītas ugunsdrošības un citas prasības, tas nav normāli,» "Dienai" atzina arhitekts Pēteris Blūms. «Tas ir tāpat, kā slimnieks domā, ka ir vesels, bet, kamēr ārsts nav apkopojis visas analīzes, viņš pat neizteiks viedokli, vai slimnieks tāds ir vai nav,» norādīja Blūms.

Arī Viktors Puriņš, bijušais Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents, kuram ir vairāk nekā 40 gadu pieredze būvniecības jomā, uzsvēra, ka šāda rīcība ir «rupja īpašnieka kļūda un bezatbildība». Viņš sacīja, ka nevienu ēku bez nodošanas ekspluatācijā nav tiesību izmantot un šajā gadījumā tas ir likumpārkāpums.

Kā zināms, Administratīvo pārkāpumu kodeksā par ēkas patvaļīgu izmantošanu paredzēts naudas sods juridiskām personām no 50 līdz 5000 latiem. Pastāv iespēja arī ēkas ekspluatāciju apturēt. Apsaimniekotājs Majors saka: uzņēmums rēķinās ar administratīvām sekām, bet pasākumu norise koncertzālē «nekādi nav apdraudēta».

Tikai piektdien saņemta būvvaldes vēstule, un pēc tās izskatīšanas lems, ko darīt, informēja RPP pārstāve Inese Tīmane. Ar Palladium lietu pirmdien solīja iepazīties gan Rīgas mērs Nils Ušakovs, gan arī vicemērs Andris Ameriks.

Jau vēstīts, ka septembra beigās Rīgā, kādreizējā kinoteātra " Palladium" telpās Marijas ielā 21, tika atklāta populārās mūzikas koncertzāle " Palladium".

Svarīgākais