Siltumenerģijas tarifs Rīgā decembrī nemainās; janvārī plānots pieaugums par 12,7%

Šogad decembrī Rīgas siltumapgādes uzņēmums "Rīgas siltums" (RS) norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju piemēros tarifu 37,41 lats par megavatstundu (Ls/MWh), kas ir tāds pats kā mēnesi iepriekš, savukārt janvārī un februārī paredzēts piemērot tarifu 42,16 Ls/MWh, kas ir pieaugums par 12,7%, aģentūrai BNS pavēstīja uzņēmuma valdes locekle Birute Krūze.

Viņa informēja, ka tarifs decembrī norādīts, balstoties uz Latvijas dabasgāzes kompānijas "Latvijas gāze" publicētajām prognozēm, ka decembrī dabasgāzes tirdzniecības cena būs 175 lati par tūkstoti normālkubikmetru (Ls/tūkst.nm3). Savukārt 2012.gada janvārī un februārī dabasgāzes tirdzniecības cena sagaidāma 210 Ls/tūkst.nm3.

Krūze piebilda, ka saistībā ar jauno akcīzes nodokli dabasgāzei, kas stājies spēkā jau no 2011.gada 1.jūlija, RS ir iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) jauno siltumenerģijas tarifu projektu. Tiek plānots, ka jaunais siltumenerģijas tarifs tiks piemērots no 2012.gada februāra.

Siltumenerģijas tarifā lielāko daļu – vairāk nekā 80%– veido izmaksas, kas ir atkarīgas no dabasgāzes cenas.

RS ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. 77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir vairāk nekā 890 kilometru, no kuriem 74% atrodas RS īpašumā.

"Rīgas siltuma" akcionāri ir Latvijas valsts – 48,995%, Rīgas dome – 49%, "Dalkia City Heat" – 2% un valsts uzņēmums "Latvenergo" – 0,005%.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais