Valsts Loskutovam maksās 1500 latu kompensāciju

Administratīvā apgabaltiesa trešdien par prettiesisku atzinusi bijušā premjera Aigara Kalvīša (Tautas partija) lēmumu, ar kuru no amata tika atstādināts bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Aleksejs Loskutovs.

Valstij tagad bijušajam KNAB priekšniekam jāmaksā 1500 latu liela kompensācija.

Tiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa Latvijas Radio pastāstīja, ka tiesa uzlikusi par pienākumu Latvijas Republikai atlīdzināt Loskutovam nesaņemto darba samaksu par laiku no 2007.gada 24.septembra līdz tā paša gada 8.novembrim, mantiskos zaudējumus 22 latu apmērā, morālo kaitējumu 1000 latu apmērā un personisko kaitējumu 500 latu apmērā.

Spriedums vēl ir pārsūdzams Augstākās tiesas Senātā. To, vai tas tiks darīts un kāpēc līdz šim netika slēgts mierizlīgums, ja reiz Kalvītis jau vairākus gadus nav premjers, Ministru kabinetā aģentūrai BNS pagaidām neizdevās noskaidrot.

Lai arī piespriestās summas ir mazākas, nekā vēlējās Loskutovs, bijušais KNAB priekšnieks aģentūrai BNS pauda gandarījumu par spriedumu un, visticamāk, to nepārsūdzēs.

"Es vairākus gadus patiesībā tiesājos ar cilvēku, kurš vairs nav premjers," piebilda Loskutovs.

Jau ziņots, ka Augstākās tiesas Senāts vasarā nolēma, ka Administratīvajai apgabaltiesai vēlreiz jāvērtē Loskutova pieteikums par Kalvīša lēmumu atstādināt Loskutovu no amata. Iepriekš gan tā pati Administratīvā apgabaltiesa noraidīja Loskutova pieteikumu par Ministru prezidenta rīkojuma atcelšanu par viņa atstādināšanu no KNAB priekšnieka amata pienākumu pildīšanas.

2007.gada septembra beigās premjers Kalvītis, balstoties uz Valsts kontroles revīzijā atklātajiem pārkāpumiem KNAB, no amata atstādināja KNAB šefu Loskutovu. Vēlāk valdība nolēma Loskutovu atbrīvot no amata, taču galīgais lēmums bija jāpieņem Saeimai. Vēlāk gan valdība lēmumu par atbrīvošanu atsauca. Kalvītis KNAB vadītājam izteica rājienu, un līdz ar to Loskutovs atsāka pildīt savus pienākumus.

Tomēr 2007.gada oktobrī Administratīvajā rajona tiesā tika saņemts Loskutova pieteikums par Ministru prezidenta Kalvīša rīkojumu par Loskutova atstādināšanu no amata pildīšanas līdz disciplinārlietas izmeklēšanas procesa beigām.

Pieteikumā Loskutovs lūdza atcelt Kalvīša rīkojumu par viņa atstādināšanu no KNAB priekšnieka pienākumu pildīšanas, kā arī uzlikt par pienākumu Latvijas valstij atlīdzināt mantiskos zaudējumus par katru atstādināšanas dienu, proti, ne mazāk kā 2552 latus, kā arī morālo kaitējumu 5000 latu.

2008.gadā vairākus mēnešus pēc disciplinārlietas ierosināšanas gan tika konstatēts, ka KNAB pazudusi nauda. Loskutova atbilstības vērtēšanai tika izveidota vēl viena komisija, un visbeidzot valdība viņu nolēma atbrīvot no KNAB priekšnieka amata.

Svarīgākais