Eglītes šogad mazliet lētākas

«Cilvēki jau sākuši interesēties par iespēju iegādāties svētku egles un egles podiņos vairumā, lielu daļu esam pārdevuši, taču, spriežot pēc pieredzes, lielākā aktivitāte no iedzīvotājiem sagaidāma ap 10. decembri,» stāsta stādaudzētavas Blīdene valdes locekle Solveiga Dzene, kura arī atzīst, ka cenas kopš iepriekšējā gada nav mainījušās.

Arī zemnieku saimniecības Kalna salas īpašnieks Vilmārs Freimanis uzskata, ka pieprasījums pēc eglēm šogad nebūs mazinājies: «Jau zvana un interesējas. Mēs gan pārsvarā nodarbojamies ar egļu tirgošanu uzņēmumiem, piemēram, skolām. Taču arī privātpersonām egļu pirkšana bieži vien izvēršas par īpašu pasākumu, jo ģimenes pašas vēlas atbraukt, noskatīt un savu eglīti nozāģēt.» Šogad gribot tieši Latvijā audzētās egles, nevis ievestās.

Zaļenieku kokaudzētavas vadītājs Imants Parfenovičs Neatkarīgajai stāsta, ka ir liela potenciālo pircēju interese un vispieprasītākās esot sudrabegles. Cenas, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir nedaudz mazinājušās, aptuveni par latu. Arī kokaudzētavas Baltezers pārdošanas konsultante Laura Vilcāne teic, ka eglīšu cenas, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir mazliet kritušās. «Vispieprasītākā šogad ir Kanādas egle – Conica,» viņa atzīst.

Rimi Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere informē, ka Rimi veikalos tiek piedāvātas gan zaļas egles, kas līdzīgas īstajām, gan baltas mākslīgās eglītes, gan dekorētas. «Salīdzinot ar pagājušo gadu, cenu līmenis ir līdzīgs,» piebilst D.Valnere.

Vēl viena iespēja, kā tikt pie eglītes, ir doties uz mežu. «Katru gadu a/s Latvijas valsts meži lemj, vai ļaut iedzīvotājiem pašiem mūsu apsaimniekotajos mežos cirst eglītes. Uzņēmums izvērtē, vai cilvēki pret šo akciju izturas atbildīgi, ievēro visus noteikumus un nenodara postījumus mežam. Tiklīdz būs kādas pazīmes par pretējo, varam vairs neturpināt šo tradīciju,» Neatkarīgajai teic a/s Latvijas valsts meži komunikācijas speciālists Ainārs Sedlenieks, uzsverot, ka šie noteikumi par vienas eglītes ciršanu tiek praktizēti tikai Ziemassvētku un Jaungada gaidīšanas laikā un stājas spēkā pēc publiska paziņojuma. A. Sedlenieks informē, ka šo jautājumu uzņēmumā plānots izskatīt tuvākajā laikā un informācija tiks publicēta uzņēmuma mājaslapā www.lvm.lv. Tikai tad var doties uz mežu pēc savas Ziemassvētku eglītes. Pārējā laikā eglīšu ciršana bez atļaujas ir nelikumīga.

***

Eglīšu cenas

Kokaudzētavās 3–14 latu

(piemēram, egles iedalītas piecās grupās no 60 cm augstām eglītēm, kas maksā no 3,50 latiem, līdz 150 cm garām eglēm, kuru cena ir 7 lati)

Stādaudzētavās 2,50–25 lati

Veikalos mākslīgās eglītes 2,30–45 lati

Tirgos eglītes vēl netiek piedāvātas

Avots: Neatkarīgās aptauja

Latvijā

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) aicina veidot ilgtspējīgu atbalsta programmu ārvalstu kino uzņemšanai Latvijā, tā stiprinot vietējās kino nozares attīstību un piesaistot investīcijas, aģentūru LETA informēja partijā.

Svarīgākais