FKTK tiesā iesniedz ''Latvijas Krājbankas" maksātnespējas pieteikumu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ceturtdien iesniegusi Rīgas apgabaltiesā pieteikumu par ''Latvijas Krājbankas" maksātnespēju, aģentūrai BNS pavēstīja komisijas biroja vadītāja Anna Dravniece.

Viņa arī informēja, ka FKTK lūgusi Rīgas apgabaltiesu lemt par Aigara Lūša apstiprināšanu par ''Latvijas Krājbankas'' maksātnespējas procesa administratoru.

Dravniece klāstīja, ka Lūsis pēc komisijas lūguma ir apliecinājis, ka "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas procesā tiks piesaistīta arī zvērinātu revidentu komercsabiedrība un zvērinātu advokātu birojs ar pārstāvības nodrošinājumu ārvalstīs.

Administratora amata kandidātu sākotnējo profesionālo atlasi veica biedrības ''Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija'' valde, kas par visatbilstošāko bija norādījusi Lūša kandidatūru, informēja Dravniece.

Viņa piebilda, ka arī "Maksātnespējas administrācija" no asociācijas ieteiktajiem kandidātiem par visatbilstošāko ''Latvijas Krājbankas" maksātnespējas procesa vadībai atzina Lūsi.

"Komisija izvērtēja visu administratora amata kandidātu atbilstību Kredītiestāžu likuma prasībām, to reputāciju un pieredzi līdzvērtīgu komercsabiedrību maksātnespējas procesu vadībā. Tāpat tika izvērtēti administratora amata kandidātu iesniegtie rīcības plāni par "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas procesa vadību," teica Dravniece un piemetināja, ka, izvērtējot iepriekš minēto, KFKTK nolēma lūgt Rīgas apgabaltiesu lemt par Lūša apstiprināšanu par ''Latvijas Krājbankas" maksātnespējas procesa administratoru.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.