Dombrovskis: lēmums pārņemt "airBaltic" ir valsts interesēs

Lēmums pārņemt Latvijas nacionālo aviokompāniju "airBaltic" ir gan valsts interesēs, gan arī "Latvijas Krājbankas" klientiem izdevīgākais risinājums, aģentūrai BNS Ministru prezidenta Valda Dombrovska viedokli pauda premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Viņš atzīmēja, lai finansētu "airBaltic" akciju iegādi, valdība jau otrdien, 29.novembrī, nolēma palielināt šā gada budžeta apropriāciju un tam piekritusi arī Saeimas atbildīgā komisija.

Panke arī uzsvēra, ka lēmumam par "airBaltic" akciju iegādi nebūs ietekmes uz nākamā gada budžetu un tā konsolidācijas apmēru.

Aģentūra BNS jau vēstīja Satiksmes ministrija (SM) trešdien iegādājusies "airBaltic" privātajam akcionāram "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) piederošās lidsabiedrības 47,2% akciju. Akcijas iegādātas par to nominālvērtību - 224 453 latiem. Tādējādi valsts kļūst par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieku.

Paredzēts, ka ieņēmumus par "airBaltic" akcijām "Latvijas Krājbanka" izmantos to noguldītāju prasību apmierināšanai, kuriem, atbilstoši likumam, kompensācijas neparedz Noguldījumu garantijas fonds.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder bijušajam "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".