Valsts iegādājas 47,2% "airBaltic" akciju un pārņem aviokompāniju

Satiksmes ministrija (SM) trešdien iegādājusies Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" privātajam akcionāram "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) piederošās lidsabiedrības 47,2% akciju, aģentūrai BNS pavēstīja ministrijā.

SM Komunikācijas nodaļas vadītāja Elīna Balgalve aģentūrai BNS pavēstīja, ka trešdien ministrija uz pirmpirkuma tiesību pamata iegādājās "Latvijas Krājbankai" ieķīlātās "airBaltic" mazākuma akcionāram BAS piederošās "airBaltic" akcijas. "Tas darīts, lai nodrošinātu valsts interešu ievērošanu atbilstoši Ministru kabineta otrdienas, 29.novembra, lēmumam pieņemt "Latvijas Krājbankas" izteikto ieķīlāto akciju atpirkšanas piedāvājumu," viņa skaidroja.

Ministrijā skaidroja, ka piedāvājums izteikts pēc vairāku pielīgto aizdevuma noteikumu neizpildes konstatēšanas un pamatots ar nepieciešamību nekavējoties sākt "Latvijas Krājbankas" noguldītāju mantisko interešu efektīvu aizstāvību, nepieļaujot bankas mantas aizdevuma un tā atmaksas nodrošinājuma - ķīlu - vērtības samazinājumu.

Atbilstoši valdības lēmumam SM iegādājās "Latvijas Krājbankai" piederošo ķīlu – 47,2% "airBaltic" akciju par nominālvērtību 224 453 latu, tādējādi valstij kļūstot par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieku.

"Valdība, pieņemot lēmumu, ņēma vērā finanšu konsultanta "Prudentia" un SM konstatētos riskus turpmākai "airBaltic" attīstībai un valsts interešu aizstāvībai saistībā ar "Snoras" bankas maksātnespēju un "Latvijas Krājbankas" darbības apturēšanu, jo tām ir izšķiroša ietekme "airBaltic" mazākuma akcionāra BAS maksātspējas nodrošināšanā. Atbilstoši "Prudentia" veiktajai analīzei, pastāv būtiski riski, ka BAS nevarēs pildīt 3.oktobrī noslēgto vienošanos par "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu," skaidroja ministrijā un piebilda, lai BAS finansiālās problēmas netraucētu valstij ieguldīt līdzekļus "airBaltic" pamatkapitālā, valdība lēmusi rīkoties proaktīvi valsts interešu aizsardzībai un pārņemt kontroli "airBaltic".

Vienlaikus ministrijā atzīmēja, ka 3.oktobra vienošanās starp "airBaltic" akcionāriem paliek spēkā – saskaņā ar to valsts turpinās ieguldīt līdzekļus lidsabiedrībā, atbilstoši "airBaltic" biznesa plānam, kuru plānots virzīt izskatīšanai nākamajā valdības sēdē. Atbilstoši valdības lēmumam, satiksmes ministrs ir nosūtījis vēstuli BAS ar aicinājumu turpināt pildīt noslēgto vienošanos un piedalīties jaunajā akciju emisijā 22.decembrī.

Ieņēmumus par "airBaltic" akcijām "Latvijas Krājbanka" izmantos to noguldītāju prasību apmierināšanai, kuriem, atbilstoši likumam, kompensācijas neparedz Noguldījumu garantijas fonds, atzīmēja SM.

Tāpat ministrijā piebilda, ka valdība, pieņemot lēmumu, ņēma vērā arī Finanšu ministrijas viedokli, ka šis lēmums būtiski neietekmēs 2012.gada budžeta izstrādi - nepieciešamā summa par visu "airBaltic" akciju iegādi tiks segta no SM 2011.gada pašu ieņēmumu atlikumiem, to saskaņojot ar Saeimas Budžeta un finanšu komisiju.

SM valsts sekretārs Anrijs Matīss aģentūrai BNS sacīja, ka BAS vēl līdz 22.decembrim ir iespēja ieguldīt naudu "airBaltic" pamatkapitālā 37,7 miljonu latu apmērā un, ja kompānija šo iespēju izmantos, tās varēs atjaunot līdzdalību "airBaltic" kapitālā līdz 47%.

Viņš arī atzīmēja, ka valdības rīcībā nav jaunas informācijas, ka BAS varētu nepildīt savas saistības attiecībā uz "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu.

Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien žurnālistiem pavēstīja, ka "Latvijas Krājbankas", kas ir Lietuvas bankas "Snoras" meitasuzņēmums, un ir viens no lielākajiem "airBaltic" un BAS kreditoriem, darbības apturēšanas dēļ valdība būs spiesta pārņemt "airBaltic". "Skatoties uz "Latvijas Krājbanku", man liekas, ka valdība būs spiesta to ["airBaltic"] pārņemt. Tā es domāju," atzina prezidents un piebilda, ka nevar gan par to detalizēti spriest.

Matīss otrdien, 29.novembrī, žurnālistiem pastāstīja, ka valdības rīcībā nav informācijas par to, ka BAS varētu nepildīt savas saistības attiecībā uz lidsabiedrības pamatkapitāla palielināšanu. Viņš informēja, ka privātajam akcionāram "airBaltic" vēl jāiegulda 37,7 miljoni latu, savukārt valstij – 41,6 miljoni latu. Saskaņā ar iepriekš noslēgto līgumu šīs naudas summas ir jāsamaksā līdz 15.decembrim. Savukārt 22.decembrī sasaukta "airBaltic" akcionāru sapulce, kurā jālemj par kompānijas pamatkapitāla palielināšanu. "Tas ir punkts, kad redzēsim, vai privātais akcionārs saistības pildīs," piebilda Matīss.

Tāpat ziņots, ka valdība ar BAS pēc ilgām sarunām vienojās, ka "airBaltic" pamatkapitālā proporcionāli kopumā tiks ieguldīti nedaudz vairāk kā 100 miljoni latu.

Šobrīd "airBaltic" apmaksātais pamatkapitāls ir 475 615 latu apmērā.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder bijušajam "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".