Žīgurs: "Latvenergo" šoziem būs labāk sagatavojies elektroenerģijas piegāžu pārrāvumiem

Latvijas energokompānija "Latvenergo" šoziem būs labāk sagatavojusies masveida elektroenerģijas piegāžu pārrāvumiem, nekā tas bija pagājušajā ziemā, intervijā portālam "Baltic Business Service" pastāstīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Viņš klāstīja, ka pagājušās ziemas kataklizmas Latgalē pamatā bija saistītas ar tādu retu dabas parādību kā sasalstošs lietus, kas katru koka zaru vai skuju pārvilka ar milzīgu ledus kārtu. "Tādējādi koki vairākas nedēļas pēc kārtas turpināja lūzt no ledus svara. 2011.gada nelaime bija tā, ka atšķirībā no vētras, kura uznāk un pāriet, bet brīdī, kad tā ir pārgājusi, sākas nopostītā atjaunošana, šī dabas parādība, ko meteorologi sauc par snieglauzi, bija ilgstoša un turpinājās līdz pat pirmajam atkusnim. Kopumā šīs dabas parādības laikā tika sapostītas elektrolīnijas 3000 kilometru garumā," informēja Žīgurs.

"Latvenergo" vadītājs atgādināja, ka snieglauze Latviju sasniedza 31.decembra vakarā, tādējādi brīdī, kad daudzi iedzīvotāji gatavojās jaungada svinībām, enerģētiķi ķērās pie darba, novēršot avāriju sekas. "Savukārt 1.janvārī uz nelaimes skartajām vietām jau bija devusies Zemessardzes un armijas tehnika un šajās vietās darbojās vairāki simti elektromontieru un mežizstrādātāju. Tiesa, 1.janvārī uzreiz tik lielas darba jaudas nebija iespējams nodrošināt. Lai arī kulminācijas brīžos mežos strādāja vairāk nekā 1000 cilvēku, uzreiz nodrošināt viņiem nepieciešamo tehniku nevarēja, jo, piemēram, uz Latgali gan tehniku, gan speciālistus vajadzēja vest no citām vietām. Šo postījumu novēršanai bija jāpiesaista arī speciālisti no Lietuvas un Igaunijas. Arī kaimiņvalstu enerģētiķi teica, ka tādi dabas postījumi, kādi bija novēroti pagājušā gada janvārī, līdz šim nav redzēti. Tādējādi es varu tikai izteikt cerību, ka nekas tāds tuvākajā laikā vairs neatkārtosies," sacīja Žīgurs.

Viņš uzsvēra, ka pagājušās ziemas pieredze ir ņemta vērā, gatavojoties šai ziemai. "Piemēram, "Sadales tīkls" ir iepircis ar kāpurķēdēm aprīkotus kvadriciklus, jo šī ir tā tehnika, kuru atšķirībā no sniega motocikliem var lietot visu gadu – jebkurā gadalaikā, lai piekļūtu elektrolīnijām purvainos apvidos. Tāpat mēs pašlaik veicam iegādes procesu dažiem kāpurķēžu traktoriem, lai šādos apstākļos varētu veikt smagākos darbus – pārvietot un urbt stabus zemē. Pirms janvāra krīzes mūsu rīcībā šādas tehnikas vienkārši nebija, jo pēc tās nebija izteikta nepieciešamība," pavēstīja Žīgurs un piebilda, ka uzņēmums arī apzinājis "Latvenergo" darbuzņēmēju tehnikas parkus un darbinieku skaitu, kā arī to izvietojumu Latvijas vietās, lai vajadzības gadījumā tos varētu piesaistīt krīzes situāciju novēršanā.

"Man gribētos domāt, ka šogad mēs būsim gatavāki masveida elektroenerģijas piegāžu pārrāvumiem," secināja Žīgurs.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.