"Eurobarometer": Latvijā tikai 17% iedzīvotāju uzskata ekonomikas krīzi par draudu valsts drošībai

Latvijā tikai 17% iedzīvotāju uzskata ekonomikas krīzi par draudu valsts iekšējai drošībai, kas ir zemākais rādītājs Eiropas Savienības (ES) valstu vidū, liecina nule publicētā "Eurobarometer" aptauja, kuru jūnijā pēc Eiropas Komisijas Iekšlietu ģenerāldirektorāta pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu kompānija "TNS Opinion".

Par lielākajām briesmām Latvijas iedzīvotāji uzskata terorismu – 28% aptaujāto cilvēku to minēja kā lielāko draudu valsts iekšējai drošībai, savukārt otrs lielākais drauds, pēc Latvijas ļaužu uzskata, ir nelegālā imigrācija – to par lielāko draudu valsts drošībai atzina 18% aptaujas dalībnieku. Tādējādi ekonomikas krīze, pēc mūsu valsts iedzīvotāju pārliecības, ir tikai trešais lielākais drauds valsts drošībai.

ES vidēji situācija ir nedaudz atšķirīga, jo tieši ekonomikas krīze tiek minēta kā valsts drošības apdraudējums numur viens – 34% eiropiešu tieši ekonomikas un finanšu krīzi minēja kā lielāko valsts drošības problēmu. Terorisms ierindots otrajā vietā (par lielāko draudu to uzskata 21% respondentu) un organizētā noziedzība – trešajā vietā (21%).

Vislielākais tādu cilvēku īpatsvars, kuriem ekonomikas krīze šķiet nopietnākais izaicinājums valsts drošībai, ir Grieķijā, Kiprā un Spānijā – attiecīgi 59%, 58% un 56%.

Lietuvā un Igaunijā ekonomikas satricinājumus kā galveno iekšējās drošības problēmu minēja attiecīgi 29% un 34% ļaužu.

Lielākais tādu iedzīvotāju īpatsvars, kuri terorismu uzskata par nozīmīgāko draudu, ir Dānijā (53%), savukārt organizētā noziedzība ļaužu prātus satrauc Austrijā (44%), bet nabadzība – Grieķijā (37%).

Aptaujas dati arī rāda, ka 13% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju par galveno draudu valsts drošībai min organizēto noziedzību; tikpat liels cilvēku īpatsvars par lielākajām briesmām uzskata nabadzību. Savukārt 11% cilvēku Latvijā par lielāko draudu valsts drošībai minēja korupciju, 15% – dabas katastrofas, bet pa 7% – klimata pārmaiņas un ES robežu nepietiekamu drošību.

Pa 3% aptaujāto teica, ka lielākos draudus rada kodolkatastrofas un reliģiskais ekstrēmisms, bet pa 5% respondentu minēja kibernoziedzību, kara draudus un sīko noziedzību. 2% Latvijas iedzīvotāju minēja citus faktorus, bet 22% Latvijas iedzīvotāju atzina, ka nezina, kas, viņuprāt, rada lielāko apdraudējumu valsts drošībai.

Svarīgākais