Spēcīgā vēja dēļ elektroapgāde traucēta apmēram astoņiem tūkstošiem "Sadales tīkla" klientu

Spēcīgā vēja dēļ Latvijā ap pulksten 18 elektroapgāde bija traucēta apmēram astoņiem tūkstošiem energokompānijas "Latvenergo" meitasuzņēmuma "Sadales tīkla" klientu, aģentūrai BNS pastāstīja "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Viņa informēja, ka visvairāk bojājumu ir vietās, kur plosās stiprais vējš, tostarp Tukumā, Jelgavā un Ventspilī.

Bidere informēja, ka līdz šim ievērojamākie bojājumi novērsti Kurzemē un Vidzemē - "Sadales tīkls" ir operatīvi novērsis elektroapgādes traucējumus apmēram diviem tūkstošiem lietotāju Vidzemē un 5,4 tūkstošiem Kurzemē, kā arī vairākiem tūkstošiem lietotāju citur Latvijā.

"Pastiprinoties vējam, elektroapgādes bojājumu skaits ir mainīgs," uzsvēra Bidere un atzīmēja, ka darba gatavībā ir visas "Sadales tīkls" operatīvā izbraukuma un remontu un celtniecības brigādes.

Viņa arī pastāstīja, ka pateicoties operatīvai darbībai, pirmie ievērojamie masveida bojājumi, kas bez elektrības uz laiku atstāja apmēram 2,5 tūkstošus lietotāju, tika novērsti pulksten 14.30 Vidzemē, Limbažu – Alojas vidējā sprieguma elektrolīnijās. Vējam kļūstot spēcīgākam, masveida avārijas atslēgumi tika konstatēti Kurzemē – Ventspilī, Kuldīgā, Talsos un Saldū. No apmēram 5,4 tūkstošiem lietotāju šobrīd elektroapgāde ir atjaunota lielākajai daļai, 620 lietotājiem traucējumus novēršot iespējami īsākajā laikā.

Bidere norādīja, ka bojājumi tiek novērsti, iesaistot operatīvā izbraukuma brigādes. Darba gatavībā kopumā ir 165 "Sadales tīkls" brigādes - 84 operatīvā izbraukuma brigādes un 81 remontu un celtniecības dienesta brigāde, visa speciālā tehnika, ir sagatavoti papildu balsti un nodrošināta piegāžu mobilitāte. Kritiskā situācijā tiks piesaistītas papildu 100 apakšuzņēmēju brigādes.

Viņa arī uzsvēra, ka "Latvenergo" aicina Latvijas iedzīvotājus vētras vai stipra vēja laikā būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību.

Ja vētras dēļ tiks traucēta elektroapgāde, par atslēgumu un tā novēršanas gaitu klienti tiks informēti ar īsziņu (SMS). Par vispārējiem bojājumiem SMS tiek sūtīti pa datubāzē reģistrēto lietotāju norādīto kontakttālruni.

Jau vēstīts, ka gaidāmās vētras dēļ "Latvenergo" no sestdienas strādā pastiprinātā režīmā.

Rīgā un citviet Vidzemes piekrastē pamatīga vētra gaidāma no aptuveni pulksten pieciem pirmdienas rītā, kad vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem, brīdina sinoptiķi.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.