Brīdina par novadu bankrotiem

Aizvadītajā Jēkabpils rajona pašvaldības Reorganizācijas uzraudzības komisijas ārkārtas sēdē paustas bažas par to, ka turpina pieaugt pašvaldību savstarpējo norēķinu parādi – maksa par novadu un Jēkabpils pilsētas iedzīvotāju uzturēšanos sociālās aprūpes iestādēs.

Tās pēc 1. janvāra no Jēkabpils rajona padomes jāpārņem novadiem. Savukārt tiem, nākamā gada sākumā savstarpējo norēķinu parādus likumdošanā noteiktā kārtībā par iepriekšējo periodu piedzenot automātiski, naudu atskaitot no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda mērķdotācijām, kā arī būtiski samazinoties nodokļu ieņēmumiem, var draudēt bankrots.

"Finanšu trūkuma dēļ novadu pašvaldību savstarpējie norēķini tiek regulāri atlikti, pasliktinās savstarpējie norēķini arī par skolām, taču visdraudīgāk situācija joprojām samilst jautājumā par Jēkabpils pansionāta pastāvēšanu," Neatkarīgajai atzīst līdzšinējais Jēkabpils rajona padomes priekšsēdētājs, tagad Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis. Kā ziņots, līdz šim Jēkabpils rajona pašvaldības apsaimniekošanā esošo Jēkabpils pansionātu piekritis pārņemt Krustpils novads. J. Raščevskis uzskata, ka jau tagad jārīkojas, lai situāciju varētu prognozēt un nepienāktu brīdis, kad, piemēram, pansionāta iemītniekiem pēkšņi pārtrauc pārtikas produktu piegādi. Katra iemītnieka uzturēšanās pansionātā izmaksā ap 250 latu mēnesī, no tiem ceturto daļu sedzot no pašvaldību savstarpējiem norēķiniem, taču pēc 1. janvāra pašvaldībām būs jāsedz visi 100% pansionāta uzturēšanas izdevumu, kas gadā sasniedz gandrīz miljonu latu. J. Raščevskis pieļauj – lai izvairītos no norēķiniem par saviem pansionātā mītošajiem iedzīvotājiem, pašvaldības var sākt meklēt alternatīvus risinājumus, piemēram, izņemt no tā savus iedzīvotājus un pielāgotās sociālās mājās veidot savus mazākus pansionātus ar mazākām uzturēšanas izmaksām. "Ko tad darīsim ar pustukšo piecstāvīgo Jēkabpils pansionāta monstru? Tūdaļ aktuāls kļūs jautājums par pansionāta slēgšanu. Taču – kur likt guļošos pansionāta iemītniekus? Pašvaldību vadītāji problēmai risinājumu neredz, lai gan līdz 1. janvārim vēl tikai pāris mēnešu.

Jēkabpils rajona pašvaldības izpilddirektora pienākumu izpildītājs Antons Baranovskis informē, ka pašvaldību savstarpējo norēķinu parāds Jēkabpils rajona padomes administrācijai jau sasniedzis 60 000 latu. Vienīgi Aknīstes novads saistības nokārtojis laikus. A. Baranovskis lēš, ka līdz gada beigām norēķinu parāds var dubultoties. Rajona pašvaldības izsūtītās atgādinājuma vēstules rezultātu nav devušas.

Jēkabpils rajona pašvaldības Reorganizācijas uzraudzības komisijā tika nolemts sagatavot ar skaitļiem pamatotu vēstuli ministrijām, aicinot steidzamības kārtā rast risinājumu jautājumā par savstarpējo norēķinu slogu pašvaldībām, kas nākamgad tikai palielināsies.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais