Aicina Dombrovski sarunās ar Lietuvas valdību uzstāt uz "Snoras" bankas glābšanu

Saeimas opozīcijas partija Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) aicina Ministru prezidentu Valdi Dombrovski piektdien paredzētajās valdības delegācijas sarunās ar Lietuvas valdību panākt, ka Lietuvas valdība iestājas par "Latvijas Krājbankas" mātessabiedrības Lietuvas "Snoras" bankas glābšanu un "Latvijas Krājbankas" pamatkapitālā iegulda nepieciešamos aptuveni 100 miljonus latu, aģentūrai BNS pavēstīja ZZS Saeimas frakcijā.

ZZS pārstāvji norādīja, ka tādējādi Lietuvas valdība rīkotos līdzīgi, kā savulaik Latvija, iesaistoties "Parex bankas" glābšanā un palielinot arī šai bankai piederošās Lietuvā strādājošās meitasbankas kapitālu.

Pēc ZZS iniciatīvas trešdien notika tikšanās ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadību. Noklausoties FKTK vadītājas Irēnas Krūmanes sniegto informāciju par atbildīgās finanšu tirgus uzraudzības komisijas darbu saistībā ar situāciju "Latvijas Krājbankā", ZZS vērš valdības uzmanību uz nopietniem apstākļiem, kas FKTK piedāvātā risinājuma gadījumā joprojām neatrisina finanšu pakalpojuma jautājumu, jo īpaši 200 tūkstošiem klientu Latvijas laukos.

"Attiecībā uz pašvaldību iespēju sniegt atbalstu lauku iedzīvotājiem, kuriem radušās īstermiņa problēmas ar piekļuvi finanšu līdzekļiem, kas iesaldēti "Latvijas Krājbankā", ZZS aicina finanšu ministru nekavējoties risināt jautājumu par bezprocentu aizdevumu tām pašvaldībām, kuras būtu gatavas ņemt ārkārtas aizņēmumus Valsts kasē "Latvijas Krājbankas" radīto problēmu risināšanai," norādīja ZZS.

Opozīcijas partija "Saskaņas centrs" (SC) savukārt aicina premjeru Saeimā sniegt ziņojumu par situāciju saistībā ar "Latvijas Krājbanku". SC Saeimas frakcijas pārstāvji aģentūru BNS informēja, ka partija trešdien nosūtījusi vēstuli Dombrovskim ar aicinājumu trešdien sniegt izvērstu ziņojumu par minēto situāciju un ieplānotajiem neatliekamajiem pasākumiem.

"Saeimas SC frakcijas deputāti uzskata, ka pašreizējā situācijā, kad "Latvijas Krājbankas" krahs skāris daudzu valsts iedzīvotāju, tostarp 60 tūkstošu pensionāru, intereses, paralizējis vai apgrūtinājis vairāku pašvaldību darbu un radījis problēmas, ar kurām tagad saskaras uzņēmēji, Ministru kabineta vadītājam ir jāsniedz parlamentam un sabiedrībai informācija par notiekošo," uzsvēra SC pārstāvji.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko ir informēta Ģenerālprokuratūra. Savukārt Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces – bankas "Snoras" – akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Lietuvas ģenerālprokurors parakstījis Eiropas Savienības orderi "Snoras" bijušo lielāko akcionāru Antonova un Raimonda Baranauska aizturēšanai.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Svarīgākais